Op de actietop over artificiële intelligentie (AI) in Parijs heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op 10 fefebruari InvestAI gelanceerd, een initiatief om 200 miljard EUR vrij te maken voor investeringen in AI, waaronder een nieuw Europees fonds van 20 miljard EUR voor AI-gigafabrieken.
Deze grote AI-infrastructuur is nodig om open, gezamenlijke ontwikkeling van de meest complexe AI-modellen mogelijk te maken en van Europa een AI-continent te maken.
AI zal onze gezondheidszorg verbeteren, ons onderzoek en onze innovatie stimuleren en ons concurrentievermogen vergroten. We willen dat AI een kracht is voor het goede en voor groei. We doen dit via onze eigen Europese aanpak – gebaseerd op openheid, samenwerking en uitstekend talent. Maar onze aanpak moet nog worden aangescherpt. Daarom zullen we samen met onze lidstaten en onze partners via InvestAI ongekend kapitaal mobiliseren voor Europese AI-gigafabrieken. Dit unieke publiek-private partnerschap, vergelijkbaar met een CERN voor AI, zal al onze wetenschappers en bedrijven – niet alleen de grootste – in staat stellen de meest geavanceerde zeer grote modellen te ontwikkelen die nodig zijn om van Europa een AI-continent te maken.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie
Samen met de Europese Commissie intensiveert de EIB-groep de steun voor kunstmatige intelligentie, een belangrijke motor voor innovatie en productiviteit in Europa.
Nadia Calviño, President of the European Investment Bank
Vandaag is een historische dag – we hebben de basis gelegd voor onze toekomstige AI-gigafabrieken. Door onze middelen samen te stellen, zullen we AI-ondernemers in staat stellen te innoveren en op te schalen op de meest veeleisende gebieden van AI. We zullen klaar zijn om het voortouw te nemen op het gebied van AI met de state-of-the-art infrastructuur.
Henna Virkkunen, uitvoerend vicevoorzitter voor Technologische Soevereiniteit, Veiligheid en Democratie
Het InvestAI-fonds van de EU zal vier toekomstige AI-gigafabrieken in de hele EU financieren. De nieuwe AI gigafactories zullen zich specialiseren in het trainen van de meest complexe, zeer grote AI-modellen. Dergelijke modellen van de volgende generatie vereisen een uitgebreide computerinfrastructuur voor doorbraken in specifieke domeinen zoals geneeskunde of wetenschap. De gigafabrieken zullen ongeveer 100 000 AI-chips van de laatste generatie hebben, ongeveer vier keer meer dan de AI-fabrieken die momenteel worden opgezet.
De gigafactories die via InvestAI worden gefinancierd, zullen het grootste publiek-private partnerschap ter wereld zijn voor de ontwikkeling van betrouwbare AI. Zij zullen het Europese model van coöperatieve, open innovatie dienen, met de nadruk op complexe industriële en bedrijfskritische toepassingen. Het doel is dat elk bedrijf, niet alleen de grootste spelers, toegang heeft tot grootschalige rekenkracht om de toekomst op te bouwen.
InvestAI zal een gelaagd fonds omvatten, met aandelen met verschillende risico- en rendementsprofielen. De EU-begroting zou de investeringen van andere partners in gevaar brengen. De initiële financiering van de Commissie voor InvestAI zal afkomstig zijn van bestaande EU-financieringsprogramma's met een digitale component, zoals het programma Digitaal Europa en Horizon Europa, en InvestEU. De lidstaten kunnen ook bijdragen door middelen uit hun cohesiebudgetten te programmeren. De financiering van AI-gigafabrieken met een mix van subsidies en eigen vermogen zal dienen als een van de proefprojecten voor strategische technologieën die in het kompas voor concurrentievermogen zijn aangekondigd.
De Commissie heeft in december al de eerste zeven AI-fabrieken aangekondigd en zal binnenkort de volgende vijf aankondigen. De bestaande steun voor KI-fabrieken van 10 miljard EUR, medegefinancierd door de EU en de lidstaten, is al de grootste overheidsinvestering in KI ter wereld en zal meer dan tien keer meer particuliere investeringen ontsluiten. Het biedt al enorme toegang voor start-ups en de industrie tot supercomputers.
Naast het InvestAI-fonds dat vandaag van start is gegaan, neemt de Commissie veel maatregelen op verschillende gebieden om AI-innovatie in Europa te ondersteunen. AI-fabrieken zijn een hoogtepunt van het AI-innovatiepakket van de Commissie dat in januari 2024 is gepresenteerd, samen met:
De Commissie zal ook een Europese KI-onderzoeksraad oprichten waar Europa middelen kan bundelen en kan onderzoeken hoe het het onbenutte potentieel van gegevens kan benutten om KI en andere technologieën te ondersteunen. Later dit jaar zal de Commissie een initiatief “Apply AI” lanceren om de industriële toepassing van artificiële intelligentie in belangrijke sectoren te stimuleren.
Toespraak van voorzitter Ursula von der Leyen