Investeren in de toekomst

Het blijkt een moeilijke oefening om, met de huidige kennis van zaken, te antwoorden op de vraag welk beroep het meeste toekomst heeft... Laat ons dan ook terugkeren naar de essentie, en de juiste vragen stellen...


Verschillende zaken dienen hierbij onder de loep te worden genomen: allereerst een analyse van de beroepen die duidelijk bedreigd worden, en daarnaast de knelpuntberoepen, de meest aantrekkelijke beroepen en de criteria om deze te bepalen...


Kortelings werden, naar aanleiding van de digitalisering van ondernemingen, verschillende onderzoeken gepubliceerd, waarbij een lijst werd vrijgegeven van beroepen die zouden verdwijnen door automatisering en de artificiële intelligentie. De meeste onderzoeken en reacties hierop zijn eenvoudig terug te vinden via het internet.


Daarnaast publiceert de overheid ook regelmatig een overzicht van de knelpuntberoepen.


Ook Randstad publiceert regelmatig interessante onderzoeken op de website, onder andere over de aantrekkelijkheid van beroepen. Dit werd in kaart gebracht door volgende vragen te stellen aan respondenten: zou u uw beroep aanbevelen aan uw kinderen of vrienden? Net als in de studie die in 2011 werd uitgevoerd, blijkt het belangrijkste criterium voor de aantrekkelijkheid van een functie, de verloning die eraan gekoppeld is, gevolgd door het evenwicht tussen werk-privé, goede werkomstandigheden, werkzekerheid en afwisseling in het werk, met weliswaar enige nuances afhankelijk van de sector, het geslacht en opleidingsniveau.


In dit onderzoek vindt u ook de top 20 van beroepen terug met enerzijds de meest aantrekkelijke, en anderzijds de minst aantrekkelijke beroepen. De meest aantrekkelijke beroepen blijken gekoppeld aan een master-niveau.


In de executive summary komt een vaststelling aan bod wat betreft de finance-wereld: Andere opmerkelijke vaststelling: tien jaar na de financiële crisis van 2008 delen de financiële beroepen in de klappen: bankbediende haalt niet langer de top 50 bij de -40 en bij de 40-plussers. Hetzelfde geldt voor accountant en investeringsanalist.

Mots clés