Jan Jambon en de Vlaamse begroting 2024: "Vlaamse Regering toont aan dat ze grote en moeilijke knopen kan doorhakken"

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft zijn laatste Septemberverklaring van de huidige bestuursperiode gepresenteerd in het Vlaams Parlement. Ondanks moeilijke economische omstandigheden houdt de Vlaamse regering zich aan de begrotingsafspraken en kondigt een reeks ingrijpende maatregelen aan om de Vlaamse welvaart te beschermen

Wat is de kernboodschap van Jan Jambon?

Jan Jambon benadrukte dat de Vlaamse regering, ondanks budgettaire beperkingen, in staat is om gedurfde maatregelen te nemen. Dit is een krachtig signaal van het vermogen om moeilijke beslissingen te nemen, met name na een weekend van constructief overleg tussen alle regeringspartijen.

Wat met het extra budget voor kinderopvang?

Er komt vanaf volgend jaar structureel 270 miljoen euro bij voor kinderopvang, waarmee het totale bedrag op zo'n 1,1 miljard euro komt. Dit bedrag is meer dan verdubbeld ten opzichte van het budget in 2019 voor deze post.

Zijn er specifieke maatregelen voor werkende ouders?

Werkende ouders krijgen voorrang bij kinderopvang. Bovendien wordt de kwaliteit van de opvangdiensten ook verbeterd, met een verlaagde kind-begeleider ratio.

Welke andere begrotingsmaatregelen zijn aangekondigd?

De Vlaamse regering werkt aan het verhogen van de werkzaamheidsgraad naar 80%, onder meer door de Vlaamse jobbonus te verhogen van 600 naar 700 euro. Er komt ook extra budget voor dienstencheques om de arbeidsomstandigheden van schoonmaakpersoneel te verbeteren.

Hoe zit het met inspanningen op het gebied van onderwijs?

Er is voorzien in extra investeringen van 100 miljoen euro per jaar in het onderwijs. Het aantal inschrijvingen voor de lerarenopleiding is ook in de lift.

Hoe gaat de regering om met uitgaven?

Jan Jambon gaf aan dat elke euro niet twee, maar drie keer is omgedraaid. Er zijn ook kostenbesparende maatregelen genomen, waaronder het afschaffen van bepaalde voordelen voor het in dienst nemen van oudere werknemers.

Jan Jambon heeft duidelijk gemaakt dat de Vlaamse regering zal blijven kiezen voor gedurfde beslissingen om de welvaart in Vlaanderen te beschermen en te verbeteren. Hij benadrukt het belang van voorzichtig begrotingsbeheer en is optimistisch over het vermogen van Vlaanderen om toekomstige uitdagingen aan te gaan.

Mots clés

Articles recommandés

Fiscaliteit en parafiscaliteit van het woon-werkverkeer 2024

Een nieuw job vinden : wat kan worden aangepakt …