Klokkenluiders: het NEIWA-netwerk versterken

Met de nieuwe Europese wetgeving over de bescherming van klokkenluiders krijgt ook het Europese netwerk rond integriteit meer en meer vorm. De samenwerking tussen de verschillende integriteitsinstellingen in Europa is een meerwaarde omdat ze er goede praktijken en ervaringen kunnen uitwisselen. Samen hebben ze een sterkere lobby met als doel een sterkere en betere bescherming van klokkenluiders in gans Europa.

Europees netwerk integriteit

NEIWA, het Network of European Integrity and Whistleblowing Authorities waarvan wij lid zijn, bestaat uit een dertigtal Europese publieke instellingen. Ze hebben allen als opdracht hebben om toe te zien op de integriteit en om klokkenluiders te beschermen.

Europese richtlijn

De uitvoering van de Europese richtlijn over de bescherming van klokkenluiders vormt een bijzonder aandachtspunt voor het netwerk. De richtlijn moest voor 17 december 2021 omgezet zijn. In België is dat nog niet het geval, maar de federale overheid werkt eraan. In zijn laatste verklaring roept NEIWA alle lidstaten nog een keer op om de richtlijn zo snel mogelijk om te zetten in eigen wetgeving.

Versterking van het netwerk

NEIWA wil zich in de komende jaren verder ontwikkelen en de leden willen blijven ervaringen en goede praktijken uitwisselen uit hun job om klokkenluiders te beschermen. Tijdens hun laatste vergadering hebben de leden vooropgesteld om het netwerk te versterken. Ze nodigen elke publieke instelling uit een Europees land dat actief klokkenluiders beschermt om lid te worden van NEIWA.

Bron: De federale Ombudsman

Mots clés

Articles recommandés

Verplichtingen van de bedrijfsrevisoren in het kader van de wet ter bescherming van klokkenluiders

De behandeling van klokkenluidersmeldingen door de FSMA

15 februari 2023: dwingende deadline voor intern klokkenluiderskanaal komt dichtbij