Kmo’s, ga voor cyberbeveiliging!

De FOD Economie lanceert de campagne "Mijn zaak cyberveilig". Die moet kmo's ervan overtuigen maatregelen te nemen die de cyberveiligheid van hun activiteiten verbeteren en ondersteunen hen daarbij.

Meer dan 100!

Zo veel cybercriminaliteitsincidenten worden in België dagelijks gemeld, goed voor een jaartotaal van 37.982 in 2021. Dat cijfer nam de afgelopen jaren gestaag toe. Dat soort criminaliteit neemt vele vormen aan (online verkoopfraude, spam, phishing, ransomware, enz.) en heeft nare gevolgen voor de slachtoffers.

Die slachtoffers zijn niet alleen burgers maar ook bedrijven. En, in tegenstelling tot wat je zou vermoeden, zijn niet alleen grote ondernemingen het doelwit. Ook kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) zijn een belangrijk mikpunt voor cybercriminelen.

Het ontbreekt kmo’s vaak aan kennis en middelen om zich doeltreffend te beschermen, vooral als hun belangrijkste activiteit geen verband houdt met de virtuele wereld. Meer dan één op de vijf Belgische kmo’s maakte al een IT-beveiligingsincident mee en dat zijn nog maar de gemelde gevallen.

Daarom lanceert de FOD Economie een door de Europese Unie gefinancierde meerjarencampagne om kmo's met weinig kennis van cyberbeveiliging te sensibiliseren en te informeren. De campagne past in het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht en kwam er op initiatief van de minister van Zelfstandigen en KMO's David Clarinval en de minister van Telecommunicatie Petra De Sutter.

Cyberweerbaarheid is cruciaal voor onze kmo's, de motor van onze economie, en daarom lanceert de FOD Economie een sensibiliseringscampagne en een website. We willen dat kmo's zich meer bewust worden van het belang van cyberweerbaarheid voor hun bedrijf. Want het gaat om de continuïteit van hun activiteit en de bescherming van hun gegevens. Daarom moedigen we hen aan om proactief te zijn en veilige methoden toe te passen om hun bedrijf in een steeds digitalere wereld te ontwikkelen en in te zetten.

David Clarinval, vice-eersteminister en minister van Zelfstandigen en Kmo’s

Onze kmo’s zijn het economisch bindweefsel van onze economie. Maar als het op cybergevaren aankomt, beschikken zij in tegenstelling tot grotere ondernemingen niet altijd over de nodige reflexen en expertise. En toch zijn de dreigingen ook voor hen alomtegenwoordig, zoals het onderscheppen en vervalsen van facturen door cybercriminelen. Er is ook het intussen alom bekende fenomeen van phishing, het versturen van een e-mail of sms om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Voor al die risico’s bestaan oplossingen, zoals regelmatig back-ups maken van de belangrijkste gegevens, actualisering van besturingssystemen of installatie van anti-spamsoftware, enz. Met deze campagne helpen we onze kmo's op een zeer concrete manier om cyberdreigingen te bestrijden, door hen te informeren en te begeleiden, onder meer via gepersonaliseerde ondersteuning en het aanbieden van software.

Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Telecommunicatie

Een website met alle informatie

De eerste stap in deze campagne is de lancering van de website mijnzaakcyberveilig.be. De inhoud zal evolueren en de website biedt zowel informatie en een risicoanalyse als specifieke instrumenten voor de cyberveerkracht van kmo’s. Voorbeelden daarvan zijn de Quickscan en de Cyberscan.

Met de Quickscan beantwoord je vijf korte vragen, waarna je meteen de eerste aanbevelingen krijgt en wegwijs raakt in de inhoud van de website. Hij is vooral bedoeld voor ondernemingen die niet weten waar ze moeten beginnen om hun IT-beveiliging te verbeteren.

De Cyberscan op zijn beurt is een instrument voor zelfbeoordeling dat ontwikkeld werd door de FOD Economie. Kmo’s ontvangen in ongeveer 20 minuten een evaluatie van de cyberrisico's van hun bedrijf en advies op maat. Concreet krijgen kmo's een gepersonaliseerde cyberbeveiligingsgids die hen laat zien hoe ze hun situatie kunnen verbeteren.

De website staat ook boordevol nuttige informatie en links voor kmo’s die hun bedrijf cyberveiliger willen maken. Het gaat over onderwerpen als wachtwoordbeheer, back-ups, fysieke beveiliging, potentiële interne bedreigingen, bescherming van mobiele apparaten, terminals en netwerken, bestaande opleidingen, en zoveel meer. Geleidelijk aan wordt de inhoud uitgebreid.

Daarnaast lanceerde de FOD Economie in 2022 vijf oproepen rond vijf verschillende thema’s. De winnaars worden in het voorjaar bekend gemaakt. Die gefinancierde projecten zijn een aanvulling op de steun waar kmo’s nu al gebruik van kunnen maken: sectorgidsen, online opleidingen, workshops, beschermingssoftware, cyberbeveiligingsaudits ..

Bron : Fod Economie, nieuws, februari 2023

Mots clés

Articles recommandés

Gegevensverwerking voor gerechtvaardigde belangen, hoe en wanneer ? : de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone