De absenteïsmecrisis in België zet zich voort: uit nieuwe cijfers van HR-dienstverlener Securex blijkt dat langdurig absenteïsme in 2024 opnieuw een recordniveau bereikte. Tussen 2022 en 2024 gaat het om een stijging van 6,6% (van 3,18% naar 3,39%). Limburg is de Vlaamse provincie met het hoogste langdurig ziektepercentage (3,4%). Daarnaast steeg middellang absenteïsme (afwezigheid tussen 1 maand en 1 jaar) sterk met ruim 8% in een jaar (van 2,39% naar 2,59%). Vooral bij jongere werknemers steeg dat cijfer. Ook het totale ziekteverzuim van werknemers in België steeg in 2024 naar een nieuw hoogtepunt: 8,57% van de werknemers was op een gemiddelde werkdag ziek afwezig, een stijging van 4,08% in vergelijking met het jaar voordien (toen 8,22%). Vooral bij bedienden (+6,15%) stelt Securex een sterke stijging vast.
In de dienstenchequesector waren vorig jaar 11,10% van de medewerkers op een gemiddelde werkdag al meer dan een jaar ziek afwezig: een stijging van 21,05% in twee jaar tijd. In de zorgsector was 4,56% van de werknemers vorig jaar langdurig afwezig, waarmee de recordhoogte van het jaar voordien werd geëvenaard. In vergelijking met drie jaar geleden (toen 3,75%) steeg dit aandeel langdurige zieken in de zorgsector wel met 21,6%. Ook het middellang ziekteverzuim lag er op een recordhoogte van 3,56%: een stijging van bijna een derde (32%) in twee jaar tijd (2,69% in 2022).
Stephanie Heurterre, Senior HR consultant bij Securex: “Het is niet toevallig dat net in die twee sectoren meer medewerkers langdurig ziek zijn. In de dienstenchequesector gaat het vaak om zware jobs met weinig flexibiliteit, die werknemers bovendien vaak alleen uitvoeren en waarbij weinig wordt ingezet op people management. In de zorgsector heeft de toenemende werkdruk, naast de belasting vanuit de job, ook een belangrijke impact: we zien dat er meer dan 10.000 openstaande vacatures zijn binnen de zorgsector. Hierdoor blijft de werkdruk toenemen, wat opnieuw het risico op langdurige afwezigheden verhoogt. We zien ook dat het verschil van de zorg en dienstenchequesector met de andere sectoren elk jaar blijft toenemen. Het is daarom cruciaal om nú in te grijpen. Het is bij wijze van spreken al vijf na twaalf.”
“Hoewel langdurig absenteïsme voor -40 jarigen afgelopen jaar stabiel is gebleven, zien we binnen die leeftijdsgroep een forse stijging van het aantal werknemers die tussen 1 maand en 1 jaar afwezig waren,” legt Stephanie Heurterre uit. “Het is belangrijk dat organisaties begrijpen dat inzetten op het welzijn van hun medewerkers concrete, positieve gevolgen kan hebben: naast het voorkomen van afwezigheden zorgt dit ook voor betere motivatie en productiviteit. We moeten actie ondernemen zodat deze personen langdurig uit vallen en voor lange tijd, zonder perspectief, uit de arbeidsmarkt verdwijnen."
Langdurig absenteïsme bereikte in 2024 opnieuw een recordhoogte: op een gemiddelde werkdag was 3,39% van de werknemers al langer dan één jaar afwezig. Dit percentage steeg voor alle leeftijdscategorieën tot 50 jaar. Toch blijft het het hoogste bij oudere werknemers: 8,98% van de 55-plussers was al meer dan een jaar afwezig.
“Deze cijfers kaarten duidelijk het probleem aan met onze huidige manier van werken: werknemers zijn steeds vroeger en steeds langer ziek, en dit wordt ook beïnvloed door werkgevers die onvoldoende inzetten op een gepaste organisatiestructuur en het welzijn van hun medewerkers, met weinig opleidingsmogelijkheden, incompetente leiders of te weinig autonomie. Dit zijn allemaal zaken die bedrijven kunnen aanpakken om langdurige afwezigheden tegen te gaan,” zegt Elisabeth Van Steendam, Manager Wellbeing bij Securex.
Naast preventie roept Securex ook op om, eens werknemers ziek zijn uitgevallen, snel genoeg te starten met de opvolging ervan en actief te werken aan de re-integratie van werknemers die langdurig afwezig zijn geweest.
Voor meer informatie: https://www.securex.be/nl/personeelsbeleid/welzijn-op-het-werk
aa