Onderzoek van HR-dienstverlener Partena Professional in samenwerking met professor arbeidseconomie Stijn Baert toonde reeds aan dat de Belgische werknemer kampt met loonschroom: hoewel bedrijven binnenkort verplicht transparant moeten zijn over de lonen, durft minder dan de helft van de werknemers er ook echt naar te vragen.
Wat blijkt nu op basis van vervolgonderzoek? De loonschroom beperkt zich niet tot de werkvloer: 12% van de Belgen in een relatie kent het loon van diens partner niet en 2 op de 3 van de werkende Belgen weet niet hoeveel diens beste vriend(in) verdient. “
Het is niet dat we niet nieuwsgierig zijn naar het loon van anderen, we voelen vooral heel veel gêne om het gesprek erover aan te gaan”, stelt Yves Stox, Managing consultant bij Partena Professional.
6 op de 10 Belgische werknemers (62%) weet niet wat diens rechtstreekse collega verdient. Als het gaat over het loon van de baas of rechtstreekse leidinggevende tast zelfs 86% van de werknemers in het duister. Dat blijkt uit onderzoek van Partena Professional in samenwerking met professor arbeidseconomie Stijn Baert. Opvallend: 16% van de mannen kent het loon van de baas, tegenover slechts 12% van de vrouwen.
De loonschroom is dus hardnekkig en, opvallend genoeg, blijkt het taboe eerder te liggen op het gesprek erover dan op het onderwerp zelf.
“Ons onderzoek toont aan dat 14% van de Belgische werknemers graag praat over loon. Daartegenover geeft 50% dan weer aan dat helemaal niet graag te doen. Wanneer we dieper gaan graven, blijkt echter dat het merendeel van de Belgen in essentie geen probleem heeft met loontransparantie: 69% zou het oké zouden vinden, moesten collega’s weten hoeveel ze verdienen. We vinden het dus blijkbaar vooral gênant om het gesprek erover aan te gaan”, concludeert Yves Stox, Managing consultant bij Partena Professional.
“Deze openheid is er meer onder Nederlandstaligen dan onder Franstaligen in ons land. Ook Gen Z, en bij uitbreiding ook de jongste delegatie Millennials, laat zich minder remmen door taboes”, stelt professor arbeidseconomie Stijn Baert. “Werknemers onder de 35 jaar vinden het oké als collega’s hun loon zouden kennen (77%) en komen er ook voor uit wel nieuwsgierig te zijn naar hoeveel collega’s verdienen (69%).”
De loonschroom beperkt zich niet tot de werkvloer maar slaat ook toe binnen onze vriendschappen en relaties. Uit onderzoek van Partena Professional blijkt dat 12% van de Belgen in een relatie met een werkende partner het loon van diens partner niet kent. “Opvallend genoeg zien we hier geen verschil tussen de generaties maar wel weer tussen de verschillende landsdelen: onder Franstalige Belgen weet 1 op 5 (20%) niet hoeveel diens partner verdient’, aldus professor arbeidseconomie Stijn Baert.
“De generatiekloof zien we dan weer wel wanneer we de vriendschappen onder de loep nemen. 2 op de 3 werkende Belgen (70%) weet niet hoeveel diens beste vriend(in) verdient. Bij Belgen jonger dan 35 jaar ligt dat aandeel met 59% duidelijk lager”, vertelt Yves Stox, van Partena Professional. “Opmerkelijk: als het gaat om loonschroom in de privésfeer zien we geen belangrijke verschillen tussen mannen en vrouwen, noch tussen hoog- en kortopgeleiden.”