De laatste maanden stelde het RSVZ een toename vast van twee fraudefenomenen: een toename van fictieve aansluitingen als zelfstandige om een verblijfsvergunning te krijgen, alsook personen die uit het buitenland komen als "schijnzelfstandigen" zonder sociale bijdragen te betalen.
Om deze fenomenen te bestrijden heeft de minister onder meer gezorgd voor meer personeel binnen het RSVZ.
In het eerste fraudegeval wordt de AFA-procedure (affiliations fictives/fictieve affiliaties) omzeild die normaal in samenwerking met de sociale verzekeringsfondsen wordt gerealiseerd. Het doel van deze procedure bestaat erin fictieve aansluitingen als zelfstandige te vermijden van niet-Belgische Europeanen om een verblijfsvergunning te verkrijgen en sommige voordelen die gekoppeld zijn aan de aansluiting als zelfstandige (bijvoorbeeld het verblijfsrecht, OCMW of andere sociale uitkeringen.)
Het RSVZ stelt vast dat dit mogelijk is op 2 manieren:
Het tweede fraudegeval bestaat erin mensen uit het buitenland aan te werven als schijnzelfstandigen. Deze mensen zouden “in regel” zijn tijdens een eventuele controle uitgevoerd door een sociale inspectiedienst, maar er wordt geen enkele bijdrage betaald.
Om de strijd aan te gaan met deze 2 fraudetypes, worden er maatregelen genomen bij het RSVZ. Deze maatregelen draaien rond drie hoofdlijnen:
Versterken van de teams en de tools binnen het RSVZ via:
Een betere opsporing van de gevallen bevorderen: de sociale verzekeringsfondsen en het RSVZ hebben een project “gegevenskwaliteit” opgezet. Het gaat erom de kwaliteit van de gegevens te verbeteren, de informatie-uitwisseling uit te breiden (datamining, datamatching en queries) en de samenwerking met de sociale verzekeringsfondsen te versterken, wat zal toelaten om de mogelijke fraudegevallen gerichter aan te pakken.
Fraudegevallen opvolgen:
De minister van Zelfstandigen, David Clarinval, benadrukt de noodzaak om de strijd tegen deze vormen van fraude te versterken: "De fraudegevallen met buitenlandse schijnzelfstandigen nemen sterk toe in België. Deze fraudes vormen een oneerlijke concurrentie voor de zelfstandigen die de regels volgen en betekenen een enorm geldverlies voor de sociale zekerheid. De versterking van de teams, de maatregelen binnen het RSVZ en de samenwerking met het arbeidsauditoraat zullen het mogelijk maken om deze fraudegevallen beter op te sporen en te bestraffen."
Bron: David Clarinval