De Commissie heeft op 19 maart 2024 een aanbeveling aangenomen om namaak, zowel offline als online, te bestrijden en de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten te verbeteren.
De aanbeveling, ook bekend als de EU-toolbox tegen namaak, heeft tot doel de samenwerking tussen rechthebbenden, dienstverleners en rechtshandhaving te bevorderen en tegelijkertijd beste praktijken en het gebruik van moderne instrumenten en technologieën aan te moedigen. Het bestaat uit strategische initiatieven ter bestrijding van namaak en ter versterking van de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten, waarbij specifieke instrumenten worden vastgesteld om bedrijven veerkrachtiger te maken en beter in staat te stellen hun immateriële activa beter te beschermen, onder meer tegen cyberdiefstal.
De aanbeveling is een vervolg op het actieplan inzake intellectuele eigendom van 2020, waarin de Commissie zich ertoe heeft verbonden de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten te verbeteren door de wet inzake digitale diensten vast te stellen en een toolbox tegen namaak op te zetten, die samen met deze aanbeveling zal worden aangenomen.
De vandaag gepubliceerde aanbeveling bouwt voort op de resultaten van een brede raadpleging die het EUIPO gedeeltelijk heeft gefaciliteerd via het EU-waarnemingscentrum voor inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten, waaronder verschillende workshops voor belanghebbenden in 2021 en 2022, een verzoek om input, een rondetafelconferentie op hoog niveau georganiseerd door commissaris Thierry Breton in juni 2022 en vergaderingen van deskundigengroepen en de internationale top over de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten in juni 2023.
Intellectuele-eigendomsrechten spelen een belangrijke rol in de economie van de EU : activiteiten op het gebied van intellectuele eigendom maken bijna 50 % van het bbp van de EU uit en zorgen voor bijna 40 % van de werkgelegenheid. Helaas zijn namaak en piraterij een prangende bron van zorg geworden, waardoor investeringen en innovatie voor EU-bedrijven worden ondermijnd en risico's voor consumenten en het milieu ontstaan. Kmo's zijn bijzonder kwetsbaar in dit landschap en lopen veel meer kans om failliet te gaan als gevolg van IER-schendingen dan grotere ondernemingen.
Namaak is een kwestie die verder gaat dan luxegoederen en heeft gevolgen gehad voor producten die variëren van alledaagse goederen zoals voedsel, cosmetica en textiel tot essentiële reserveonderdelen voor windturbines, treinen en vliegtuigen. In 2019 vertegenwoordigden namaakproducten bijna 6 % van alle invoer in de EU, met een waarde van 119 miljard EUR en een geschat verlies van 670.000 directe banen en 15 miljard EUR aan gederfde belastinginkomsten
De belangrijkste acties die de Commissie in haar aanbeveling voorstelt, zijn onder meer :
Belangrijke instrumenten die de Commissie in haar aanbeveling voorstelt, met name voor kmo's :
De Commissie zal samen met EUIPO nauwlettend toezien op de effecten en de uitvoering van deze aanbeveling. Op basis hiervan zal de Commissie de effecten van de aanbeveling binnen drie jaar na de vaststelling ervan beoordelen. De Commissie zal vervolgens beslissen of aanvullende maatregelen op EU-niveau nodig zijn, in het licht van de technologische ontwikkelingen en de resultaten van de lopende handhavingsstudie die de Commissie momenteel uitvoert. Bij de beoordeling zal ook worden gekeken naar de gevolgen die de uitvoering van de wet inzake digitale diensten en de aanbeveling inzake de bestrijding van online piraterij van sport- en andere live-evenementen kan hebben gehad op de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten.
Aanbeveling ter bestrijding van namaak
Vragen en antwoorden over de aanbeveling ter bestrijding van namaak
Factsheet over de aanbeveling ter bestrijding van namaak