Nationale sensibiliseringscampagne cyberveiligheid waarschuwt voor mobiele malware

Bijna iedereen, van zeer jong tot oud, heeft tegenwoordig een smartphone op zak. We gebruiken hem voor steeds meer toepassingen: om met vrienden in contact te blijven, om aankopen te doen, om films te bekijken, om te gamen of om huiswerk te maken.

Criminelen en oplichters zien daarin een grote opportuniteit. Ze ontwikkelen virussen die speciaal ontwikkeld zijn om mobiele toestellen te treffen.

11.000 smartphones besmet

De belangrijkste manier waarop toestellen besmet raken is door het downloaden van onbetrouwbare apps. In 2021 werden meer dan 11.000 smartphones in een mum van tijd besmet met het FLUBOT-virus omdat gebruikers achteloos een applicatie downloadden. Via die cyberaanval verspreidde het virus zich ongemerkt naar alle contacten van de slachtoffers.

Onveilige appwinkel

Wees daarom voorzichtig als u een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat u via een onveilige appwinkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.

Het Centrum voor Cybersecurity België en de Cybersecurity Coalition slaan dit jaar de handen opnieuw in elkaar in een nationale cyberveiligheidscampagne. Ze gaan samen met meer dan 500 partners de strijd aan tegen oplichters met de slogan: OK is niet altijd OK! Op OK klikken om een app te downloaden, kan immers heel vervelende gevolgen hebben.

Beveilig uw smartphone in 5 stappen

  • Stap 1: Download enkel apps uit officiële appwinkels

De officiële appwinkels zijn de App Store als u een iPhone gebruikt en de Google Play Store als u een ander merk toestel gebruikt. Voordat u een app downloadt, is het dus belangrijk dat u goed kijkt wie deze app aanbiedt.

Installeer dus alleen applicaties uit een officiële app store (Google Play, App Store) of van een officiële verkoper (bv. LG, Samsung, SONY, Amazon, enz.). Installeer nooit een app van een bron die u niet kent.

Google en Apple doen veel moeite om ervoor te zorgen dat de apps die zij aanbieden geen malware bevatten. Zelfs als iemand erin slaagt een kwaadaardige applicatie in een van deze winkels aan te bieden, zullen Google of Apple dat snel ontdekken en hun fout herstellen. Het probleem met andere aanbieders is dat ze niet dezelfde veiligheidsgarantie bieden.

  • Stap 2: Kijk uit voor verdachte berichten

Wees altijd heel voorzichtig als u een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat u via een minder veilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.

  • Stap 3: Negeer veiligheidswaarschuwingen niet

Krijgt u een waarschuwing dat u een onbetrouwbare app wil installeren? Stop onmiddellijk met het installeren van de app.

  • Stap 4: Geef alleen minimale toegang aan apps

Als u een app installeert wordt er vaak toegang gevraagd tot andere gegevens: bv. uw foto’s, uw contacten of uw locatie. Geef enkel toestemming als dat nodig en nuttig is voor het gebruik van de app. Een rekenmachine-app heeft echt geen toegang nodig tot uw contacten, foto’s of locatie.

  • Stap 5: Zorg dat uw smartphone en apps steeds up-to-date zijn

Krijgt u de vraag om updates uit te voeren? Doe het zo snel mogelijk. Zet uw smartphone regelmatig eens uit. Bij het opnieuw opstarten gebeuren sommige updates automatisch. Elk programma en elke app bevat zogenaamde kwetsbaarheden, ook bekend als software bugs of errors, die het mogelijk maken voor cybercriminelen om schade te berokkenen of de controle over uw toestellen te nemen. Die kwetsbaarheden worden gelukkig ontdekt en hersteld. Dat is precies wat er gebeurt als u een update uitvoert.


Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

Jongeren zijn vertrouwd met AI, maar slechts 3 op de 10 gebruiken het in een professionele context

Helft Belgen wil verloning deels zelf kiezen met cafetariaplan