Nieuwe dringende fiscale maatregelen - Ministeraad van 3 april

De ministerraad van 3 april 2020 keurt op voorstel van minister van Financiën Alexander De Croo een voorontwerp van wet goed dat verschillende dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie omvat.
Het voorontwerp heeft onder meer als doel:
> de giften in natura van verschillende medische materialen en producten die nuttig zijn in de strijd tegen de pandemie fiscaal te stimuleren
> vergoedingen door de gemeenschappen en gewesten die in de context van de COVID-19-pandemie aan ondernemingen, zelfstandigen en natuurlijke personen worden toegekend, vrij te stellen van de inkomstenbelastingen
> de berekening van de vermeerdering wegens geen of ontoereikende voorafbetalingen van de inkomstenbelasting aan te passen
> de fiscale termijnen in het kader van de Tax Shelter te verlengen voor de productievennootschappen die kunnen aantonen dat ze rechtstreekse schade als gevolg van de door de federale regering uitgevaardigde maatregelen in het kader van de strijd tegen het COVID-19-pandemie hebben ondervonden
Het voorontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.



Geen belasting op steunmaatregelen van de gemeenschappen en gewesten


De gemeenschappen en gewesten namen een hele reeks steunmaatregelen om getroffen gezinnen en bedrijven bij te staan op dit moeilijke moment. Het kan niet de bedoeling zijn om op deze steunmaatregelen inkomstenbelasting te heffen. Zo voorzien het Vlaams en Brussels gewest bijvoorbeeld een premie van 4.000 euro voor handelszaken die verplicht moeten sluiten, het Waals gewest voorziet een premie van 5.000 euro. Het Vlaams gewest voorziet ook een forfaitaire vergoeding voor water en verwarming voor aan mensen die economisch werkloos zijn. Al de gewestelijke premies zijn belastingvrij.


Voordeligere regeling voor latere voorafbetalingen

zie ook CORONA-STEUNMAATREGEL: WIJZIGING PERCENTAGES VOORAFBETALINGEN VAN DE INKOMSTENBELASTING


Zelfstandigen en bedrijven die tijdig voorafbetalingen doen, kunnen in normale omstandigheden rekenen op een belastingvoordeel. Hoe sneller men voorafbetaalt, hoe hoger het voordeel. Omdat heel wat zelfstandigen en vennootschappen door de coronacrisis met liquiditeitsproblemen kampen, is het voor hen vandaag moeilijk om de nodige voorafbetalingen te doen.


Om te vermijden dat ze worden gestraft wanneer ze pas later dit jaar voorafbetalen, worden de voordelen voor de twee laatste kwartalen verhoogd. Dit geeft zelfstandigen en bedrijven extra ademruimte. De percentages van de vermeerderingen zelf blijven ongewijzigd, net zoals de data van de voorafbetalingen.

  • Vennootschappen

Concreet wordt voor vennootschappen het voordeel voor voorafbetalingen in het derde en vierde kwartaal verhoogd. Voor voorafbetalingen in het derde kwartaal stijgt het voordeel van 6% naar 6,75%, voor voorafbetalingen in het vierde kwartaal gaat het voordeel van 4,5% naar 5,25%.


Let wel: enkel vennootschappen die geen dividenden uitkeren of kapitaalsverminderingen uitvoeren tijdens de periode van 12 maart tot 31 december komen voor deze tijdelijke voordelige regeling in aanmerking.


  • Zelfstandigen

Voor zelfstandigen stijgt het voordeel gekoppeld aan voorafbetalingen van de personenbelasting in het derde kwartaal van 2% naar 2,25%, in het vierde kwartaal stijgt het voordeel van 1,5% naar 1,75%. Klik hier voor meer informatie.


De verhoogde percentages gelden ook niet voor natuurlijke personen die hierdoor meer bonificatie wegens voorafbetalingen zouden kunnen krijgen.


“Met deze tijdelijke aanpassing genieten zelfstandigen en ondernemingen die in de eerste twee kwartalen vroege voorafbetalingen voldoen nog steeds van een voordeel. Tegelijk vermijden we dat wie op dit moeilijke moment niet kan voorafbetalen daar voor gestraft wordt. Deze tijdelijke aanpassing geeft hen meer ademruimte,”besluit minister De Croo.


  • In het kort

Hieronder vindt u de aangepaste percentages voor de voorafbetalingen. Deze zijn, zoals gezegd, hoger in het derde en vierde kwartaal (tenzij er een dividenduitkering is):


Personenbelasting : VA1: 3 % - VA2: 2.5% - VA3: 2.25% - VA4: 1.75%
VenB (geen dividend uitkering) : VA1: 9 % - VA2: 7.5% - VA3: 6.75% - VA4: 5.25%
VenB ( dividend uitkering) : VA1: 9 % -VA2: 7.5% -VA3: 6% - VA4: 4.5%


Verlenging fiscale termijnen tax shelter audiovisuele productie en podiumkunsten


Productievennootschappen die gebruik maken van de tax shelter audiovisuele productie of podiumkunsten, krijgen zes maanden extra voor het doen van uitgaven. Voor podiumkunsten gaat de termijn van 24 naar 30 maanden. Voor de audiovisuele sector van 18 naar 24 maanden (animatie: van 24 naar 30 maanden). Producenten moeten kunnen aantonen dat de ze rechtstreeks schade ondervinden van de maatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd in de strijd tegen het coronavirus.

Klik hier voor meer informatie.


Geen btw op giften van medische materialen aan ziekenhuizen


Vorige week werd een omzendbrief gepubliceerd om voorraden van medische hulpgoederen die aan ziekenhuizen en zorginstellingen worden geschonken, vrij te stellen van btw. Deze omzendbrief wordt nu wettelijk verankerd. Normaal kan enkel btw worden afgetrokken bij verkoop, niet bij schenking. Ook wanneer men tijdelijk extra kosten maakt voor de productie en schenking van medische hulpgoederen zal men dit in rekening kunnen brengen als beroepskost.

Klik hier voor meer informatie



Bronnen :


Minister van Financiën Alexander De Croo, " Geen belasting op gewestelijke steunmaatregelen" - "Tijdelijke aanpassing voordelen voor voorafbetalingen"

FOD Kanselarij van de Eerste Minister - algemene directie Externe Communicatie, Ministerraad van 3 april 2020

FOD Financiën, Actualiteit, 3 april 2020, CORONA-STEUNMAATREGEL: WIJZIGING PERCENTAGES VOORAFBETALINGEN VAN DE INKOMSTENBELASTING



Mots clés

Articles recommandés

UITSTEL voor bepaalde belastingaangiften : de nieuwe uiterste datum !

Wanneer de fiscus de procedure aan zijn laars lapt!

Uitstel voor btw-plichtigen - zomervakantie 2024 : aangiften, opgaven en betalingen