Ira-SME projecten versterken de competitiviteit van Europese kmo’s door in te zetten op samenwerking tussen kmo’s en kennisinstellingen van verschillende regio's/landen. Vlaanderen neemt deel aan de 30ste oproep.
IraSME versterkt de competitiviteit van kmo’s door in te zetten op samenwerking tussen kmo’s en kennisinstellingen van verschillende regio's/landen.
Ira-SME projecten hebben als doel de competitiviteit van kmo's te versterken door samenwerking te bevorderen tussen kmo's uit verschillende regio's en landen, en met verschillende kennisinstellingen.
Het consortium dat een project kan indienen omvat partners uit minstens twee landen met minstens één kmo per betrokken land. Merk op dat voor projecten met enkel Waalse en Vlaamse partners nog een bijkomende partner uit een ander land noodzakelijk is. Samenwerking met kennisinstellingen is mogelijk, maar niet verplicht.
In 2018 is het ERA-Net contract met de Europese Commissie afgelopen. Een beperkt aantal agentschappen en ministeries, waaronder het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), organiseert verdere IRA-SME oproepen met eigen financiële middelen.
Partners uit volgende landen/regio’s kunnen deelnemen: Duitsland, Vlaanderen, Wallonië, Rusland, Alberta (Canada), Tjechië en Luxemburg. De respectievelijke subsidiërende agentschappen of ministeries zijn: AiF, FFG, VLAIO, SPW, FASIE, Alberta Government, Ministry of Industry and Trade en Luxinnovation.
Agentschap Innoveren & Ondernemen participeert met ontwikkelingsprojecten.
De doelgroep zijn niet-O&O intensieve kmo's.
Je kan meer informatie terugvinden op de website.
Een specifieke vraag over Ira-SME? Contacteer ria.bruynseels@vlaio.be , T +32 2 432 42 76
De deelnemende landen en regio’s in de 30ste oproep zijn Vlaanderen, Wallonië, Duitsland (afhankelijk van de heropening van het ZIM-programma), Brazilië, Luxemburg en Turkije. Er zijn geen thematische beperkingen.
De partners in deze internationale aanvraag moeten voor hun bijdrage in het project steun aanvragen via de bestaande steuninstrumenten in hun eigen regio of land. Vlaanderen participeert met het steuninstrument ontwikkelingsproject.
Naast de internationale IraSME-aanvraag, is het ook nodig om een aanvraag voor een ontwikkelingsproject voor het Vlaamse deel bij VLAIO in te dienen (ten laatste op 28 september 2022, 12.00 u).
Het maximum steunbedrag voor het Vlaamse luik bedraagt € 500.000. De internationale oproepdocumenten vind je hier.
Neem contact op met Ria Bruynseels.