OECCBB daagt ITAA voor de rechter: dit moet stoppen!

Na meerdere pogingen tot verzoening, onbeantwoorde brieven en geannuleerde ontmoetingen, heeft het OECCBB besloten een kort geding aan te spannen tegen de ITAA. Eerste verschijning: 26 juni 2024!


Een Algemene Vergadering zoals in een autoritair regime

De ITAA is het resultaat van een fusie tussen twee instellingen die democratisch vrij gezond waren. De AV van het IEC bevorderde de dialoog, maar vooral was de organisatie daar rustig en redelijk. De AV 2024 markeert ongetwijfeld een onaanvaardbare afglijding. De werking met een teleprompter (waardoor de voorzitter volledige controle heeft), de gebrekkige technologische toegang, de retorische financiële presentatie en het verbod om te interageren zijn allemaal weerspiegelingen van een totaal disfunctioneren van onze instelling.


Maar het ergste schuilt achter de schermen

Naast de werking van deze AV wil het Instituut ook zijn ongenoegen kenbaar maken over de totale afstand van de ITAA tot zijn basis. Onze instelling heeft het helemaal mis:

  • Ze huurt een gebouw waarvoor ze 1,8 miljoen wil investeren in renovaties… onrealistisch!
  • Ze staat een verlies toe terwijl haar budget een ongekend record in onze geschiedenis bereikt: meer dan 14 miljoen!
  • Ze weigert de vergoedingen van haar bestuurders te publiceren onder het voorwendsel van GDPR-regels: een grap!
  • Ze belooft ons drastische verlagingen van onze bijdragen dankzij de inkomsten van Estox (1,5 miljoen investeringen), terwijl dit in werkelijkheid simpelweg onmogelijk is gezien haar verplichtingen tegenover de notarissen!
  • Ze weigert een echte controle van haar rekeningen in te stellen, terwijl ze nu voldoet aan de criteria van een groot bedrijf, volledig in strijd met onze eigen regels en de realiteit van onze klanten!


Het is genoeg: onze leden moeten gerespecteerd worden!

Het Instituut is de bakermat van ons beroep. Het heeft vele figuren uit de Belgische boekhoudgeschiedenis en de verschillende stadia van haar transformatie gehuisvest. Zijn team vernieuwt zich en wil zijn traditionele rol van verdediger van onze waarden en belangen vervullen.

Deze actie is een bewijs van onze inzet. We hadden het u beloofd: we zullen u zonder concessies verdedigen.

Door stevig op te treden, hopen we de afglijding van de ITAA te stoppen en haar tot de orde te roepen. We zullen uiteindelijk voorkomen dat we collectief moeten instaan voor een reputatie die verslechtert, een democratische gezondheid die afneemt en middelen die verdwijnen in buitensporigheid.

Mots clés