Ondanks de uitdagingen steeds betere innovatieprestaties van de EU

De Commissie heeft op 22 september 2022 het Europees innovatiescorebord voor 2022 gepubliceerd, waaruit blijkt dat de EU op het gebied van innovatie ongeveer 10 % beter presteert dan in 2015. 19 lidstaten presteerden in 2022 beter dan in 2021, maar van acht lidstaten waren de prestaties minder goed. Mondiale concurrenten zoals Australië, Canada, Zuid-Korea en de Verenigde Staten presteren nog altijd beter dan het EU-gemiddelde, maar de EU heeft haar prestatiekloof met deze landen gedicht en presteert sinds 2021 beter dan Japan.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “De aanhoudende verbetering van de innovatieprestaties wijst op het engagement van Europa om voor innovatie te kiezen. Ter ondersteuning van de innovatiecapaciteit van Europa bevordert Horizon Europa excellentie en ondersteunt het toponderzoekers en -innovatoren om de systemische veranderingen teweeg te brengen die nodig zijn voor een groen, gezond en veerkrachtig Europa. Het Europees innovatiescorebord 2022 toont aan hoe belangrijk het is een pan-Europees innovatie-ecosysteem op te zetten. De onlangs aangenomen nieuwe Europese innovatieagenda zal Europa een voortrekkersrol geven in de nieuwe golf van “deep tech”-innovaties en ervoor zorgen dat innovatie alle regio's van Europa bereikt, met inbegrip van plattelandsgebieden.”

Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt: “De autonomie en het concurrentievermogen van Europa zullen afhangen van ons vermogen om een technologische en commerciële leider te worden op strategische gebieden zoals ruimtevaart, defensie, waterstof, batterijen, chips, quantumtechnologie en high-performance computing. De innovatieagenda van Europa, onze steun voor start-ups en innovatieve kmo's, industriële allianties en belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang leiden al tot zeer innovatieve projecten in heel Europa. Zo vertalen we onze wetenschappelijke excellentie in technologisch en industrieel leiderschap en hoogwaardige banen in Europa.”


>> European innovation scoreboard

Achtergrond

Het Europees innovatiescorebord biedt sinds 2001 een vergelijkende analyse van de innovatieprestaties in EU-landen, andere Europese landen en naburige regio's. Het beoordeelt de relatieve sterke en zwakke punten van de nationale innovatieprestaties en helpt landen na te gaan op welke gebieden zij hun inspanningen moeten vergroten.

Uit het Europees innovatiescorebord blijkt het engagement van de EU en haar lidstaten voor concurrerende, open en door talent aangedreven innovatie en dito op excellentie gebaseerd onderzoek. Het ondersteunt ook de ontwikkeling van innovatiebevorderend beleid in Europa en informeert beleidsmakers in een snel veranderende mondiale context. Bovendien vormden onderzoek en innovatie een essentieel onderdeel van de gecoördineerde EU-respons op de COVID-19-crisis en ondersteunen zij ook het duurzame en inclusieve herstel van Europa.

Belangrijkste bevindingen

De EU-landen worden op basis van hun scores in vier prestatiegroepen ingedeeld: innovatieleiders (met een prestatiescore van meer dan 125 % van het EU-gemiddelde), sterke innovatoren (tussen 100 % en 125 % van het EU-gemiddelde), gematigde innovatoren (tussen 70 % en 100 % van het EU-gemiddelde) en opkomende innovatoren (minder dan 70 % van het EU-gemiddelde). Zweden levert nog altijd de beste prestaties in de EU. Andere innovatieleiders zijn België, Denemarken, Nederland en Finland.


Figuur 1: Prestaties van de innovatiesystemen van de EU-lidstaten

In vergelijking met vorig jaar zijn drie landen van prestatiegroep veranderd. Nederland is een innovatieleider geworden, Cyprus een sterke innovator en Estland een gematigde innovator.

Meer in detail:

  • Duitsland, Ierland, Frankrijk, Cyprus, Luxemburg en Oostenrijk zijn sterke innovatoren die boven het EU-gemiddelde presteren.
  • Tsjechië, Estland, Griekenland, Spanje, Italië, Litouwen, Malta, Portugal en Slovenië zijn gematigde innovatoren.
  • Bulgarije, Kroatië, Letland, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije zijn opkomende innovatoren.

Net als in eerdere versies van het Europees innovatiescorebord zijn voor verschillende indicatoren voorlopige gegevens gebruikt om ervoor te zorgen dat de meest recente informatie wordt gebruikt. Als er voor de berekeningen definitieve gegevens beschikbaar waren geweest, had de samenstelling van de prestatiegroepen anders kunnen uitvallen, met name daar waar landen zeer dicht bij de grens van een prestatiegroep liggen.

Er is nog altijd sprake van een innovatiekloof in de EU. De prestatiegroepen zijn doorgaans geografisch geconcentreerd: de innovatieleiders en het merendeel van de sterke innovatoren bevinden zich in Noord- en West-Europa en de meeste matige en opkomende innovatoren in Zuid- en Oost-Europa. In het kader van de nieuwe Europese innovatieagenda, die in juli 2022 is goedgekeurd, zal de Commissie zich richten op het dichten van de innovatiekloof in de EU en op het positioneren van Europa als leider in het mondiale innovatielandschap.

Het verslag heeft betrekking op de EU-lidstaten en verschillende andere landen in Europa en de rest van de wereld. Vergeleken met vorig jaar zijn er dit jaar drie landen bijgekomen, namelijk Albanië, Chili en Mexico.

Meer informatie


Bron : Europese Commissie, pershoek, 22 september 2022

Mots clés

Articles recommandés

De drie basisrentetarieven van de ECB worden met 25 basispunten opnieuw verlagen.

Nieuw e-book over Mobility as a Service

Hoe de transformatie van de automarkt inspiratie kan bieden voor duurzame fiscaliteit?