Onze vastgoedmarkt in 2019: veel transacties, prijzen in de lift

2019 was het drukste jaar ooit op de Belgische vastgoedmarkt: in vergelijking met 2018 waren er 8,9% meer vastgoedtransacties in ons land.
In de drie regio’s viel er een stijging van het aantal transacties te noteren: +10,8% in Vlaanderen, +6,3% in Brussel en +6% in Wallonië.


Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Het feit dat kopers overal in het land bijzonder actief waren op de vastgoedmarkt had te maken met de nog steeds lage rentevoeten. Daarnaast waren er veel verhuurders die hun vaak wat oudere huurwoning liever verkochten dan ze te renoveren. Vanaf 1 januari 2020 gelden er immers nieuwe verplichtingen, denk maar aan dubbele beglazing, dakisolatie en rookmelders.


Het effect van het verdwijnen van de woonbonus

In Vlaanderen hebben de notariskantoren een uitzonderlijke periode achter de rug door de aangekondigde afschaffing van de woonbonus.

Bart van Opstal: “Gedurende een aantal weken in oktober en november was het zeer hectisch. In de week van 28 oktober tot 3 november steeg het aantal dossiers zelfs met 122%. Van begin oktober tot en met eind december waren er in totaal +24,6% meer vastgoeddossiers in vergelijking met 2018. Er werden in die periode 34% meer woonhuizen en 10% meer appartementen verkocht.”
Die tijdelijke piek is intussen al even voorbij: sinds eind november kwamen er minder vastgoeddossiers binnen. De voorspelde terugval in januari kwam er ook: in de eerste twee weken daalde het aantal vastgoeddossiers met een kwart in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Dat betekent niet dat de notarissen en hun medewerkers nu niet actief zijn.

Bart van Opstal: “Om de woonbonuspiek aan te kunnen, hebben we niet alleen extra hard gewerkt, al dan niet met de hulp van extra personeel. Daar waar het kon, hebben we minder dringende dossiers doorgeschoven naar januari. Het ging vaak om cliënten die wilden langskomen om advies te vragen, zonder dat er meteen een akte nodig was.”


Hoe de prijzen van woonhuizen en appartementen evolueerden, kan je ontdekken in ons perscommuniqué.
Ontdek meer cijfers in de Notarisbarometer.


Bron: notaris.be

Mots clés

Articles recommandés

Toenemende administratieve lasten zijn ook een bron van zorg voor notarissen!

Een huis kopen in de Ardennen: meer transacties, prijzen bleven stabiel

Overstappen van het statuut van een natuurlijk persoon naar dat van een vennootschap: hoe maakt u de juiste keuze?