Opgelet: vergeet de aangifte en melding van uw cryptorekening niet!

Cryptomunten. Het is een ‘hot topic’ tegenwoordig. Er gaat geen dag voorbij of er verschijnt wel weer een nieuwe cryptomunt op de markt. Cryptomunten hebben een virtuele waarde, die bijna per minuut sterk kan schommelen. En vaak is de koers van deze cryptomunten in stijgende lijn, getuige de exponentiële stijging van de koersen de laatste weken. Steeds meer mensen stappen daarom dan ook mee in het verhaal van de cryptomunten.

Gekoppeld aan deze stijgende interesse in cryptomunten, komen echter een aantal fiscale vragen aan de oppervlakte.

Een belangrijke vraag betreft de aangifte- en meldingsplicht van een buitenlandse rekening. Beschikt u of uw gezinsleden namelijk over een rekening van elke aard, gehouden bij een buitenlandse bank-, wissel-, krediet- of spaarinstelling, dan dienen zowel het bestaan van deze rekening, als de kenmerken ervan vermeld te worden op uw aangifteformulier in de personenbelasting. Naast deze aangifte moet u ook melding maken van het bestaan van deze rekening bij het Centraal Aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank van België.

Wanneer u deze aangifte- en meldingsverplichting niet naleeft, riskeert u dat de fiscus een administratieve boete oplegt gaande van 50,00 EUR tot 1.250,00 EUR wegens een onjuiste aangifte. Wanneer u eveneens de inkomsten van deze buitenlandse rekening niet heeft aangegeven, zou de fiscus tevens een belastingverhoging van 50% (fraude) kunnen toepassen omdat de loutere niet-aangifte volgens de fiscus volstaat om te bewijzen dat de intentie bestond om belastingen te ontduiken.

De vraag stelt zich dus of er ook een aangifte- en meldingsplicht geldt van uw online cryptorekening?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Er is namelijk niet één bepaalde manier waarop cryptomunten kunnen worden aangekocht en vervolgens worden bijgehouden. Onderscheid moet worden gemaakt tussen de verschillende wijzen waarop u een bewaarportefeuille (in cryptotermen ‘wallets’ genoemd) aanhoudt. Zo kan er een onderscheid worden gemaakt tussen cold wallets (wanneer u de cryptomunten bewaart op bijvoorbeeld een ledger, wat een soort van USB-stick is) en hot wallets (wanneer u de cryptomunten virtueel bewaart of bijvoorbeeld via software geïnstalleerd op uw smartphone). Bij deze laatste vorm kan dan nog eens een onderscheid worden gemaakt naargelang u al dan niet werkt met een centrale tussenpersoon.

Onzes inziens is het niet zo dat de aangifte- en meldingsverplichting geldt voor elk van deze “wallets”, en moet dit geval per geval, rekening houdende met de specifieke feitelijke omstandigheden worden bekeken.

In de hypothese dat er een aangifte- en meldingsplicht van uw cryptorekening is, dient u logischerwijze niet uw private sleutel mee te delen, aangezien dit als gevolg zou hebben dat éénieder de beschikking zou kunnen hebben over uw cryptomunten. U deelt uw pincode van uw bankkaart ook niet mee aan derden.

Naar onze mening moet als ‘buitenlandse rekening’ dan ook de publieke sleutel worden vermeld. Deze publieke sleutel is dan vergelijkbaar met het klassieke rekeningnummer. Naast het meedelen van de publieke sleutel zal u ook nog het land moeten meedelen waar de cryptorekening wordt aangehouden. Gezien het feit dat het niet altijd even duidelijk is in welk land de cryptorekening wordt aangehouden, dient ook hier de nodige aandacht aan worden besteed.

Bron : Cazimir, 26 oktober 2021

Mots clés

Articles recommandés

Salaris in België : de loonkloof in bruto-uurloon bedraagt 5,0% in België

Dubai’s toenemende aantrekkelijkheid als crypto-vriendelijke bestemming

Cryptomunten en DAC8: wat brengt de toekomst?