Opgelet voor frauduleuze handelsplatformen in cryptomunten

De FSMA waarschuwt het publiek voor frauduleuze onlineplatformen die beweren gespecialiseerd te zijn in handel in cryptomunten. Ze wijst erop dat oplichters heel inventief zijn en meesurfen op de nieuwste trends om slachtoffers te maken.

Frauduleuze tradingplatformen voor handel in cryptomunten proberen uw nieuwsgierigheid te wekken door u te contacteren op sociale media (bijvoorbeeld via Telegram, Instagram of WhatsApp). Ze beloven rijkdom aan wie belegt in cryptomunten. Ze benadrukken dat u uw geld op elk ogenblik kan opvragen en dat uw belegging gewaarborgd is. Maar zulke beleggingen zijn te mooi om waar te zijn. Wees voorzichtig want ondanks alle beloftes zal u uw geld nooit terugkrijgen!

Deze platformen bieden uitsluitend beleggingen in cryptomunten aan. Op dit punt verschillen ze van andere tradingplatformen, waarvoor de FSMA het publiek al waarschuwde, die naast beleggingen in crypto’s ook beleggingen aanbieden in andere producten zoals binaire opties, CFD’s of Forex-producten (zie de waarschuwing van 8 juni 2022).

Slachtoffers die zich hebben laten verleiden om in het verhaal van deze platformen te stappen, melden vooral:

  • dat ze er nooit in geslaagd zijn om het geld te recupereren dat ze hadden belegd,
  • dat ze gewoon niets meer gehoord hebben van het platform waar ze geld hadden geïnvesteerd, of
  • dat hun gevraagd werd om extra kosten te betalen (zogezegde taksen of belastingen).

De FSMA raadt u dan ook ten zeerste af om in te gaan op aanbiedingen van financiële diensten van de volgende handelsplatformen:

  • https://cryptoprofitfx.com/
  • www.tenndex.com
  • www.xmsite.live en www.xmsite-coin.com

Opgelet: laat u niet misleiden door de 'professioneel' ogende website waarnaar u wordt doorverwezen. Oplichters doen er immers alles aan om een zo degelijk mogelijke indruk te maken. Bovendien melden slachtoffers dat deze platformen zo ver gaan te beweren dat ze de nodige vergunningen hebben. Om dat te staven brengen sommige fraudeurs zelfs het logo van toezichthouders, zoals de FSMA, aan op valse documenten.

Wat kan u doen om niet in de val te trappen?

Om niet de dupe te worden van dergelijke oplichtingspraktijken, moet u heel omzichtig te werk gaan, steeds waakzaam blijven en op alle aanwijzingen van beleggingsfraude letten. Een paar aanbevelingen kunnen u daarbij helpen:

  • Wees op uw hoede als u buitensporige winst wordt beloofd. Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook!
  • Controleer altijd de identiteit van het bedrijf dat u benadert (identiteitsgegevens, land van vestiging, enz.). Vertrouw nooit een bedrijf dat u niet duidelijk kan identificeren. Ga ook na wanneer de website van het bedrijf precies is gecreëerd: als die website nog niet lang bestaat, is dat vaak een bijkomende aanwijzing van beleggingsfraude.
  • Wees op uw hoede als de verkoper u vraagt om geld over te schrijven op een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, of met het land waar u woont. Kijk ook goed uit als het bedrijf u vraagt om geld te storten op een rekening waarvan het zelf niet de begunstigde is.

In ieder geval, als uw contactpersoon bijzonder opdringerig is, is dat vaak een aanwijzing van fraude.

Bij de minste twijfel of een aanbod van financiële diensten wel legitiem is, neemt u het best rechtstreeks contact op met de FSMA via het contactformulier voor consumenten. Aarzel ook niet om de FSMA te verwittigen mocht u benaderd zijn door een verdacht bedrijf waarover zij nog geen waarschuwing heeft gepubliceerd.

Bron: FSMA

Mots clés

Articles recommandés

Dubai’s toenemende aantrekkelijkheid als crypto-vriendelijke bestemming

Cryptomunten en DAC8: wat brengt de toekomst?

Transparantie van multinationals: publieke land-per-land rapportage