Opgepast voor oplichters die zich voordoen als het Centrum voor Cybersecurity België

De afgelopen dagen kregen we verschillende meldingen van mensen die een verdachte e-mail kregen die van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) lijkt te komen. Er zou zogezegd een 'cybercimineel' dossier geopend zijn op jouw naam en je wordt aangezet om dringend te antwoorden. Doe dit in geen geval. Dit bericht is een poging tot oplichting.

Het bericht is zeer slecht geschreven en komt niet geloofwaardig over. Het wordt niet verstuurd van een e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (die eindigen op @ccb.belgium.be). Het CCB opent trouwens nooit 'dossiers' want heeft die bevoegdheid niet.

Heb je dit bericht ook gekregen?

Trap niet in de val!

Wat te doen?

  • Klik niet op een link in een verdacht bericht, open de bijlages niet en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
  • Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Heb je op een verdachte link geklikt?

  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Geef NOOIT persoonlijke codes door.
  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.

Ben je opgelicht?

  • Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.
  • Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.
Bron : Safeonweb, actueel, juli 2022

Mots clés

Articles recommandés

Rapport over "Belgisch federalisme in cijfers" : analyse van de openbare tewerkstelling

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

Toenemende stress: het belang van geestelijk welzijn