Raymond Krockaert ontvangt de tweede grote award voor het beroep!

Dames en heren, onze laureaat is een uitzonderlijk persoon, met een even uitzonderlijk parcours!

Doorheen de jaren bouwde hij zijn loopbaan uit met een devies in het achterhoofd dat hem door zijn grootvader werd toegefluisterd. Van aan het park van Brussel wees hij zijn kleinzoon de vertegenwoordigers aan die het Parlement verlieten, en fluisterde hem toe: ‘Zie je deze heren die het Parlement verlaten, Raymond? Zij hebben begrepen dat er in België twee partijen zijn: die van de ‘ambetanteriken’ en die van de ‘geambeteerden’. En dus maakte Raymond Krockaert al snel een keuze, aan u om te raden welke dat was.

Doorheen zijn professionele loopbaan werkte Raymond Krockaert samen met de beste advocaat-fiscalisten van het land, waaronder Marc Baltus of Thierry Afschrift. Hij verdedigde enorm veel cliënten, zowel onbekend als bekend, zoals gewezen eerste minister en zakenman Paul Vanden Boeynants …

Hij is ook een van de zeldzame personen die zeer bekend is met de fiscale administratie: wie hem in het verleden kon begeleiden bij een tussenkomst voor een cliënt, weet dat hij bijna bij elke deur kon blijven staan in de gang van de administratie, om controleurs te begroeten. Hij werd niet alleen gerespecteerd door de medewerkers van de belastingdienst; er was ook een periode waarin hij de belangrijkste onder hen persoonlijk kende, wat hem de bijnaam ‘Kissinger van de Belgische fiscus’ opleverde.

Raymond Krockaert is het beste voorbeeld van het belang om beroepservaring te valoriseren om een titel met verve te dragen.

Hoe vreemd het ook mag lijken, de laureaat van vanavond lijkt eerder toevallig in aanraking te zijn gekomen met het verenigingsleven. Zijn mentor, wijlen Joseph Colleye, vroeg hem op een dag om, zonder bijkomende duiding, een mandaat op te nemen. En van een rol die eerst in duur beperkt was, kwamen ook andere functies op zijn pad. Hij werd op die manier een belangrijke persoon voor de sector en ook een mentor voor vele anderen hier aanwezig.

Hij beschikt over een natuurlijke autoriteit, maar houdt tegelijkertijd niet zo van delegeren. Waarschijnlijk uit angst dat het resultaat van delegeren niet alle verwachtingen zou inlossen, al kan het ook te maken hebben met het feit dat Raymond Krockaert een man is waarvoor ‘werk’ op de eerste plaats komt. Wie hem kent, weet dat hij ook nu nog steeds meerdere uren achter zijn bureau doorbrengt op zondag. Ik wil dan ook van de gelegenheid gebruik maken om zijn echtgenote Ninette in de bloemetjes te zetten, die aan de zijde staat van een echte ‘workaholic’.

Raymond Krockaert kon er plezier in vinden om zijn entourage wakker te schudden. Zijn medewerkers houden er gemengde herinneringen aan over: de ene keer een schouderklop, de andere keer een beentje lichten om iedereen bij de les te houden tijdens vergaderingen. Maar in het bijzonder zijn het zijn leiderschap en de vertegenwoordiging van het beroep, die bijblijven. Dat ging ook gepaard met het schrijven en herschrijven van brieven, projecten en nota’s, want Raymond ging voor niets minder dan ‘perfect’.

Een spreker die plezier beleefde aan pleidooien, uiteenzettingen en voordrachten. Een begenadigd spreker in de twee landstalen nog wel! Met het vermogen om helder samen te vatten en niets te vergeten.

Onze laureaat is ook een bourgondiër. Hij houdt van tafelen en lekkere wijn. Door zijn oog voor detail en aandacht, werd hij ook meer dan een habitué van grote huizen, zoals L’Ecailler of Villa Lorraine. Hij kan heel wat verhalen vertellen over zijn avonturen met Marcel Kreuze, met wie hij mooie ideeën uitwerkte, onder meer bij de terugkeer van een memorabele reis naar Londen, die aan de oorsprong lag van L’Ecailler du Palais Royal. In die tijd geloofde Raymond niet dat een visrestaurant toekomst had in Brussel, overtuigd als hij was dat Brusselaars onverbeterlijke carnivoren waren. De tijd gaf hem ongelijk. Ook dat kan gebeuren, beste Raymond.

Ik gaf eerder al aan dat hij een bijzonder geheugen heeft. Vergeten doet hij niet. Maar dit geheugen gebruikt hij vooral om informatie en anekdotes te verzamelen over tal van zaken, want onze laureaat beschikt over een indrukwekkende algemene kennis. Een avond met hem doorbrengen is de perfecte remedie voor de dagelijks problemen. Of het nu gaat over geschiedenis, literatuur, economie of poëzie, Raymond is de ideale gesprekspartner en staat garant voor een geslaagde avond!

Hij is een persoon die daarnaast ook voor gemengde gevoelens kan zorgen: zijn vrienden zullen met veel emotie over hem spreken, want Raymond is zeer loyaal in vriendschappen en altijd bereid om hen te ondersteunen.

Raymond zorgde voor een frisse wind, door van start te gaan met het uitnodigen van niet-traditionele sprekers uit de beroepssector voor algemene vergaderingen van de Franstalige Orde. Zo was er bijvoorbeeld Ignacio Ramonet, directeur van ‘Monde Diplomatique’, die de crisis al aankondigde al lang voor er sprake van was, Eric Izraelewicz, gewezen directeur van de krant ‘Le Monde’, die ons helaas vorig jaar al ontviel. Hij wilde de beroepsbeoefenaars ook andere horizonten doen verkennen, onder meer door gerenommeerde buitenlandse sprekers uit te nodigen.

Wat anekdotes betreft, vernam ik uit goede bronnen dat hij steeds over een reserve-auto, -kostuum en -schoenen beschikte. De reden daarvan? Voor hem is het belangrijk dat elke gesprekspartner zich op zijn gemak voelt. En dus is de presentatie belangrijk: eerder sober en minimalistisch voor de belastingadministratie… Een administratie waar hij veel vrienden had, gaande van de bijzondere belastinginspectie tot de gerechtelijke politie, zonder de onderzoeksrechters te vergeten, zeker als ze daarnaast ook schrijver zijn. Ik verwijs hierbij natuurlijk naar rechter Michel Claise.

Raymond houdt van goede gesprekspartners. Het zijn deze eigenschappen, van een belezen man, en een dynamische en vastberaden persoonlijkheid die van hem zo’n belangrijke professional maken voor onze sector.

Dames en heren, ik nodig de heer Raymond Krockaert uit om de tweede award van het beroep in ontvangst te nemen.

Mots clés

Articles recommandés

Loonkost per gepresteerd uur steeg vorig jaar met 9,1%

Wat zijn mijn factureringsverplichtingen afhankelijk van mijn status of de diensten die ik lever, of ik nu een bedrijf, een vereniging of een zelfstandige ben?

Sinterklaas in mei