Regionale Beleidsverklaring van Wallonië 2024-2029 : "De moed hebben om te veranderen zodat de toekomst helder wordt”

De nieuwe meerderheidsregering van het Waalse Gewest (Déclaration de politique régionale 2024 - 2029) 'bestaande uit de MR en Les Engagés, heeft haar regionale beleidsverklaring voor de legislatuur 2024-2029 gepresenteerd. Onder de slogan “De moed hebben om te veranderen zodat de toekomst helder wordt” legt deze verklaring de nadruk op de noodzaak van gedurfde hervormingen om de economische, sociale en milieukundige uitdagingen aan te pakken.

Hier volgt een samenvatting van de concrete maatregelen die worden voorzien op het gebied van begroting, economie, werkgelegenheid en fiscaliteit.


In het belang van zijn optimale verspreiding bieden wij u een automatische vertaling van dit artikel met behulp van kunstmatige intelligentie.
De Stichting is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en de nauwkeurigheid van deze machinevertaling.
Dit artikel is oorspronkelijk in het Frans geschreven, dus het is de franse versie waarnaar in alle gevallen moet worden verwezen.

Franse versie



Begroting

1. Strikte begrotingsdiscipline en duurzaamheid

De Waalse regering verbindt zich ertoe de begrotingsdoelstellingen strikt na te leven zoals vastgesteld in de intra-Belgische akkoorden en de nieuwe Europese begrotingsregels. Een gouden begrotingsregel zal worden ingevoerd, gericht op het stabiliseren van de schuld/inkomstenratio op 180%. Deze regel zal tijdelijke afwijkingen toestaan in geval van ernstige economische recessies of natuurrampen.

2. Vermindering van de overheidsuitgaven

Er zullen maatregelen worden genomen om de overheidsuitgaven te verminderen, met bijzondere aandacht voor de efficiëntie van de uitgaven. De herziening van de uitgaven zal worden geïntensiveerd en meerjarig worden gepland om inefficiënte uitgaven te identificeren en te elimineren.

3. Digitalisering van het begrotingsproces

Het begrotingsproces zal worden gemoderniseerd door middel van een verhoogde digitalisering, waardoor snellere aanpassingen en een beter gebruik van bestaande expertise mogelijk zijn. Dit is bedoeld om de begroting leesbaarder en transparanter te maken voor het grote publiek.

4. Handhaving van prioritaire financieringen

Er zullen geen nieuwe belastingen worden ingevoerd, behalve ter vervanging van bestaande belastingen. De regering zal ervoor zorgen dat de financiering van prioritaire beleidsmaatregelen wordt gehandhaafd, terwijl een voorzichtige kasbeheer wordt gegarandeerd. Er zal een interfederaal solidariteitsmechanisme worden voorgesteld om natuurrampen het hoofd te bieden.

Economie

1. Ambitieus industrieel beleid

Wallonië zal een industrieel beleid voeren dat gericht is op het versterken van de strategische autonomie van Europa. Prioritaire sectoren zijn onder meer circulaire materialen, gezondheid, agrovoeding en energie. De regering zal de ontwikkeling van vaardigheden op het gebied van kunstmatige intelligentie en de digitale transformatie van productiebedrijven ondersteunen.

2. Aangescherpt herstelplan

Het Waalse Herstelplan zal worden geëvalueerd om ineffectieve projecten te elimineren en de inspanningen te richten op initiatieven die een directe impact hebben op het economisch herstel. Er zullen duidelijke governance en regelmatige evaluaties van projecten worden ingevoerd.

3. Ondersteuning van ondernemerschap

De regering zal het ondernemerschap bevorderen door middel van initiatieven om jongeren bewust te maken, start-ups in hun groeifase te ondersteunen (scaling-up) en vrouwelijk ondernemerschap te promoten. De procedures voor het opstarten van activiteiten zullen worden vereenvoudigd en er zullen oplossingen worden geboden om werk en privéleven in balans te brengen.

4. Circulaire economie en koolstofarme transitie

Bedrijven zullen worden ondersteund bij hun transitie naar een koolstofarme en circulaire economie. Maatregelen omvatten koolstofconventies, steun voor energie-efficiëntie en bevordering van rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan sectoren met een hoge milieu-impact, zoals de metallurgie en batterijen.

Werkgelegenheid en Opleiding

1. Intensieve en op maat gemaakte begeleiding van werkzoekenden

Er zal intensieve en op maat gemaakte begeleiding worden geboden aan werkzoekenden, met maatregelen die zijn aangepast aan de veranderingen op de arbeidsmarkt. De werkgelegenheidssteun zal worden vereenvoudigd en geoptimaliseerd om de werkgelegenheidsgraad te verhogen.

2. Geoptimaliseerde beroepsopleiding

De beroepsopleiding zal worden hervormd om beter in te spelen op de behoeften van de arbeidsmarkt. Een versterkte samenwerking met de gewesten en de Federatie Wallonië-Brussel zal de afstemming van de opleidingsaanbiedingen op knelpuntberoepen mogelijk maken.

3. Vereenvoudiging van de werkgelegenheidssteun

De werkgelegenheidssteun zal worden gerationaliseerd om de efficiëntie ervan te verbeteren. De steun zal worden gericht op sectoren met vraag en kwetsbare werknemersprofielen.

4. Samenwerking met werkgevers

De regering zal nauw samenwerken met werkgevers om de opleidingsprogramma’s en de competentiebehoeften van de arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen. Stages in bedrijven zullen worden gesystematiseerd in de curricula van het secundair en hoger onderwijs.

Fiscaliteit

1. Bevordering van de toegang tot eigendom

De regering zal fiscale maatregelen invoeren om de toegang tot eigendom te vergemakkelijken. Dit omvat fiscale kortingen voor de aankoop van de eerste woning en stimulansen voor de energetische renovatie van woningen.

2. Modernisering van erf- en schenkingsrechten

De erf- en schenkingsrechten zullen worden hervormd om een vast tarief van 4 tot 5% in te voeren voor alle overdrachten, ongeacht de familierelatie. Bovendien zal een vrijstelling van 100.000 € worden ingevoerd voor elke begunstigde van de nalatenschap, om de belastingdruk op kleine erfenissen te verlichten en een eerlijkere verdeling van vermogens te bevorderen.

3. Aangepaste autobelasting

De autobelasting zal worden aangepast om de adoptie van milieuvriendelijkere voertuigen te stimuleren. Er zal een belastingstelsel worden ingevoerd op basis van CO2-uitstoot en milieuprestaties van voertuigen, wat burgers zal aansporen om voor minder vervuilende auto’s te kiezen.

4. Stimulerende milieubelasting

Er zal een nieuwe milieubelasting worden ingevoerd, gebaseerd op het principe ‘de vervuiler betaalt’. Deze belasting zal bedrijven en particulieren aansporen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door belastingen op vervuilende activiteiten en prikkels voor milieuvriendelijk gedrag.

5. Vereenvoudiging en transparantie van fiscale regels

De fiscale regels zullen worden vereenvoudigd om ze toegankelijker en transparanter te maken. Er zullen maatregelen worden genomen om een betere belastinginning en -beheer te garanderen, zodat openbare middelen efficiënt worden gebruikt en rechtvaardig worden verdeeld.


De regionale beleidsverklaring van Wallonië voor de legislatuur 2024-2029, onder de slogan “De moed hebben om te veranderen zodat de toekomst helder wordt”, benadrukt een reeks ambitieuze en concrete hervormingen. Deze maatregelen zijn bedoeld om Wallonië te moderniseren, de economie te versterken, de werkgelegenheid te verbeteren en de fiscaliteit aan te passen aan de hedendaagse uitdagingen. Met een rigoureuze en innovatieve aanpak hoopt de regering een dynamisch, rechtvaardig en duurzaam Wallonië te creëren voor de toekomst.




FiscaliteitF.F.F.Nieuwe fiscale maatregelen in Wallonië: een nieuwe adem voor de vermogensplanning


Mots clés

Articles recommandés