Internationaal wordt Vlaanderen beschouwd als een regio met een watertekort. Daarom organiseert VLAIO een tweede oproep ‘Blue Deal waterbesparende investeringen’. Kmo‘s die investeringen doen in waterbesparing of droogtebestrijding, kunnen steun aanvragen.
Het gaat bijvoorbeeld om acties om het waterverbruik te verminderen, regenwater te bufferen of water te hergebruiken via zuivering. Nieuw is dat bedrijven ook een waterscan kunnen laten uitvoeren die hun waterverbruik visualiseert en suggesties biedt voor waterbesparende maatregelen.
Zoet water is een kostbare grondstof. Zorgvuldig omgaan met water is niet enkel financieel interessant, maar ook een absolute noodzaak vanuit duurzaamheidsoogpunt gezien de grote waterstress in het Vlaams Gewest. Vergeleken met andere Europese landen legt Vlaanderen een grote druk op oppervlakte- en grondwaterreserves en gebruikt ze deze overmatig. Ook op internationaal niveau wordt Vlaanderen beschouwd als een regio met een watertekort (MIRA, 2013). Volgens het World Resources Institute (2013) staat België op een 23ste plaats van de 164 onderzochte landen wat waterschaarste betreft.
De voornaamste onderliggende redenen voor de waterschaarste in België zijn de hoge bevolkingsdichtheid, de relatief beperkte aanwezigheid van oppervlakte- en grondwater met weinig instromende grote rivieren en het beperkt hergebruiken van water. Ook de ruimtelijke inrichting draagt bij aan de lage waterbeschikbaarheid: verharding vermindert infiltratie van hemelwater, net als het droogleggen van wetlands en het rechttrekken van waterlopen. Dat blijkt uit de Waterbeleidsnota 2020-2025 van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid. De opwarming van het klimaat zal deze waterstress verder negatief beïnvloeden: winters zullen doorgaans natter worden, maar zomers droger.
Bron: Vlaio, april 2022