Begin 2025 lijkt er een nieuwe dynamiek te ontstaan in de Belgische horeca. Terwijl 2024 een explosieve groei kende in het gebruik van studentenarbeid, laten de eerste maanden van dit jaar een opmerkelijke evolutie zien: meer vaste contracten, een aanzienlijke stijging van het aantal flexi-jobs en een daling van het aantal studenten in dienst.
De sociale secretariaten Partena Professional en Horecafocus, die de gegevens van meer dan 1.500 bedrijven en 17.000 werknemers in de sector hebben geanalyseerd, stellen een stabilisering van de markt vast, met een meer permanente arbeidskracht, ondanks een nog steeds kwetsbare economische context.
In 2025 is 85 % van de werknemers in de sector voltijds tewerkgesteld, tegenover 79 % in 2024. Flexi-jobs blijven in opmars: ze vertegenwoordigen nu 27 % van de contracten, tegenover 17 % vorig jaar. Daarentegen dalen de studentencontracten: ze vertegenwoordigen nog maar 34 % van de banen, tegenover 48 % in 2024. Deze trend doet zich voor in alle drie de gewesten van het land. Deze verandering kan worden verklaard door een stabielere vraag van werkgevers in het laagseizoen en door recente wetswijzigingen.
“Het officiële besluit om de limiet voor studentenwerk vast te stellen op 650 uur per jaar – na maanden van onzekerheid – zou echter kunnen leiden tot een opleving vanaf de zomer”, aldus David Debin, Managing Partner van Horecafocus.
Hoewel uit de geografische spreiding blijkt dat Vlaanderen nog steeds het grootste deel van de horecabedrijven huisvest (58 %, tegenover 29 % in Wallonië en 12 % in Brussel), is het vooral de verandering in de contractmix – met meer vaste en flexi-jobs – die de situatie fundamenteel verandert in een sector die van oudsher afhankelijk is van deeltijdse en tijdelijke werknemers.
Hoewel het gemiddelde loon in de sector licht daalt tot 14,14 €/uur (tegenover 14,26 € in 2024), laat de verloning voor flexijobs een opmerkelijke stijging optekenen: 14,38 €/uur in 2025, tegenover 13,04 € het jaar ervoor. Deze trend illustreert het strategische belang van deze profielen voor werkgevers in de horeca: ze zijn flexibel, loyaal en worden nu beter betaald. De sector lijkt een nieuwe fase van structurering in te gaan, waarin het compromis tussen kosten, beschikbaarheid en stabiliteit bepalend is voor de HR-keuzes van bedrijven.
Het economisch klimaat staat vandaag nog steeds onder druk – met een belastingdruk van bijna 65 %, een cumulatieve loonindexering van 22 % over vijf jaar, plus de anciënniteitsindex, waardoor de totale stijging op ongeveer 30 % komt. Ook de kwetsbare kaspositie sinds de gezondheidscrisis is nog niet weg. De recente politieke aankondigingen wekken daarom gematigde hoop in de horecasector.
De “geplande” versoepeling van de flexijobregeling (plafond verhoogd tot 18.000 euro/jaar en uurloon verhoogd tot 21 euro), de verhoging van het aantal uren voor studenten (nu vastgesteld op 650 uur/jaar) en de uitbreiding van de belastingvrije overuren zijn allemaal positieve signalen. Deze maatregelen komen rechtstreeks tegemoet aan de eisen van de sector, door meer flexibiliteit te bieden en de druk op de werkgevers (gedeeltelijk) te verlichten.
“We zijn op de goede weg: de gevolgen van de lockdowns zijn nog steeds voelbaar, maar het aantal bezoekers in de horeca komt geleidelijk aan weer op het normale niveau, ook al blijven consumenten voorzichtiger met hun uitgaven.”, benadrukt David Debin van Horecafocus.
Hoewel sommige verwachtingen niet zijn ingelost – met name een verlaging van de btw – zou de uitgesproken wil om de transparantie te vergroten en zwartwerk te bestrijden een keerpunt kunnen betekenen naar een meer gestructureerd, duurzaam en fiscaal rechtvaardig model.