Stookoliecheque: hoe krijg ik de toelage van 225 euro?

Het economisch herstel na COVID-19 en de Russische invasie van Oekraïne veroorzaken een plotselinge stijging van de energieprijzen.

Om de stijging van de energiefacturen voor de gezinnen in te tomen, heeft de federale regering in het kernkabinet van 18 juni 2022 beslist om bij de aankoop van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor het verwarmen van hun hoofdwoning een toelage van 225 euro netto aan de gezinnen toe te kennen.

Deze maatregel heeft als doel een financiële steun toe te kennen aan het grootst mogelijk aantal burgers om hun te helpen het hoofd bieden aan de stijgende prijzen voor de verwarming van hun woning.

Je kan tot 10 januari 2023 een aanvraag indienen.

De FOD Economie controleert en beslist binnen twee maanden over de geldigheid van je aanvraag. De betaling wordt dan overgemaakt op de bankrekening die je op het formulier invulde.

FAQ - FOD Economie


Waaruit bestaat de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk)?

Rekening houdend met de stijgende energieprijzen heeft de federale regering besloten een verwarmingstoelage van 225 euro netto aan de gezinnen toe te kennen ter compensatie van de gestegen energiekosten. Die unieke en forfaitaire toelage wordt aan de gezinnen toegekend bij de aankoop van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor de verwarming van hun hoofdverblijfplaats. De toelage heeft betrekking op leveringen uitgevoerd door een bedrijf tussen 15 november 2021 en 31 december 2022.

Wie heeft recht op de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk)? Wat zijn de voorwaarden om ze te verkrijgen?

Een toelage van 225 euro netto wordt eenmalig en forfaitair aan iedere rechthebbende toegekend die tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 een levering van een bedrijf heeft ontvangen, als tussenkomst in de betaling van de levering van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor de verwarming van zijn hoofdverblijfplaats.

Welk formulier moet ik invullen voor de aanvraag van de verwarmingstoelage?

> On line

Deze toelage wordt toegekend op basis van een aanvraagformulier die door de rechthebbende behoorlijk ingevuld en online ingediend wordt (via een elektronisch platform

> Papier

U kunt het in te vullen formulier ook afdrukken of aan uw verdeler vragen en het naar behoren ingevuld tot en met 10/01/2023 per aangetekende zending aan de FOD Economie zenden op het volgende postadres:

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Algemene Directie Energie - Cel Mazoutpremie 225 euro, Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel

Let op! Er zijn 2 soorten formulieren, afhankelijk van uw type woning


Wat betekent “gezin” in het kader van de toekenning van deze toelage?

Het gaat om de natuurlijke persoon die doorgaans alleen woont of de personen die doorgaans dezelfde woning betrekken en er samen wonen, waarbij de samenstelling van het gezin bepaald wordt op basis van de gegevens van het Rijksregister van de natuurlijke personen.

Wat betekent “rechthebbende” in het kader van de toekenning van deze toelage?

Het gaat om de bewoner van de woning krachtens een zakelijk onroerend recht of een persoonlijk recht, wat het huurcontract voor onroerend goed is, en die de prijs voor de levering van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor de verwarming van deze woning betaalt.

Ik heb recht op het federale sociaal tarief, kan ik ook van deze premie genieten?

Ja, als rechthebbende op het (federale) sociaal tarief geniet u eveneens van de federale toelage voor huisbrandolie/propaan in bulk van 225 euro als u aan de voorwaarden voldoet.

Ik woon in een individuele woning (geen deel van een gemeenschappelijke eigendom), welke documenten heb ik nodig om mijn aanvraag in te vullen?

Vul het aanvraagformulier in (zie vraag "Welk formulier moet ik invullen voor de aanvraag van de verwarmingstoelage”)

Voeg bij uw aanvraag de volgende bijlagen :

  1. een kopie van de factuur voor een levering van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor verwarming, gedaan tussen 15.11.2021 en 31.12.2022 ;
  2. een bewijs van betaling van de factuur of een verklaring van de onderneming in geval van betaling in termijnen waaruit blijkt dat de rechthebbende tot betaling in staat is.

Ik betrek een woning met gemeenschappelijke eigendom. Heb ik recht op de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk)? Wat zijn de voorwaarden om ze te verkrijgen?

Ja, de gezinnen die een woning met gemeenschappelijke eigendom betrekken waarvan de verwarming op huisbrandolie of op propaan via een gemeenschappelijke installatie verzekerd wordt, zullen eveneens de verwarmingstoelage van 225 euro ontvangen.

In dat geval wordt de verwarmingstoelage toegekend op basis van een aanvraag die door de rechthebbende behoorlijk ingevuld (de bewoner: eigenaar of huurder) en online ingediend wordt (via een elektronisch platform of per aangetekende zending tot en met 10.01.2023 overgemaakt wordt op het volgende adres :

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Algemene Directie Energie - Cel Mazoutpremie 225 euro, Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel

Voor een woning in gemeenschappelijke eigendom:

invulformulier type B (PDF, 621.9 KB) afdrukbar

Ik betrek een woning met gemeenschappelijke eigendom. Wat is de procedure waaraan de beheerder van de gemeenschappelijke eigendom moet voldoen om de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk) te ontvangen?

De beheerders van de gemeenschappelijke eigendom moeten de informatie over de levering van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor de verwarming van de gemeenschappelijke eigendom bezorgen (met name hun KBO-nummer en de kopie van de factuur van de laatste bestelling van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor de verwarming...) via een informatica-platformbeheerd door de FOD Economie.

De te bezorgen informatie heeft betrekking op de woningen die ze beheren en waarvoor een levering heeft plaatsgevonden tussen 15 november 2021 en 31 december 2022.

Ik woon in een opbrengsteigendom. Heb ik recht op de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk)? Wat zijn de voorwaarden om de toelage te bekomen?

Ja, gezinnen die in een opbrengsteigendom wonen dat verwarmd wordt met huisbrandolie of propaan in bulk door middel van een collectieve installatie krijgen de verwarmingstoelage van 225 euro.

In dat geval wordt de verwarmingstoelage toegekend op basis van een aanvraag die de rechthebbende invult (de bewoner: eigenaar of huurder). Die aanvraag kan tot en met 10 januari 2023 online worden ingediend via een elektronisch platform of per aangetekende zending bezorgd aan de FOD Economie op het volgende adres:

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Algemene Directie Energie - Cel Mazoutpremie 225 euro, Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel

Het aanvraagformulier voor een gemeenschappelijk eigendom of een opbrengsteigendom bevindt zich op stookoliecheque.economie.fgov.be

Ik woon in een opbrengsteigendom. Welke procedure moet de beheerder van dat opbrengsteigendom volgen om de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk) te ontvangen?

Beheerders van een opbrengsteigendom moeten informatie over de levering van huisbrandolie of propaan in bulk voor de verwarming van de opbrengsteigendom invoeren in een informatica-platform van de FOD Economie

Concreet gaat het om de kopie van de factuur van de laatste bestelling van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor de verwarming ...

De informatie die ze doorgeven gaat over de woningen waarvan ze eigenaar zijn en waarvoor een levering heeft plaatsgevonden tussen 15 november 2021 en 31 december 2022.

Bij het inloggen op het informaticaplatform krijgt elke eigenaar een uniek nummer per opbrengsteigendom. Hij of zij moet dat nummer aan elk gezin/elke bewoner van dat pand meedelen.

Wat moet ik doen als ik het KBO-nummer van mijn gemeenschappelijke eigendom niet ken?

Het KBO-nummer van de gemeenschappelijke eigendom moet op alle documenten met betrekking tot de gemeenschappelijke eigendom vermeld worden en moet eveneens in de gemeenschappelijke ingang van de woongelegenheid weergegeven worden. Als u het KBO-nummer niet terugvindt, richt u zich tot de eigenaar als u huurder bent of tot de beheerder van uw gemeenschappelijke eigendom.

Hoe kan ik de aanvraag voor de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk) indienen?

U moet de aanvraag online indienen

of per aangetekende zending aan de FOD Economie op het volgende adres bezorgen:

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Algemene Directie Energie - Cel Mazoutpremie 225 euro, Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel

Let op! Er zijn 2 soorten formulieren, afhankelijk van uw type woning

Waar kan ik het formulier vinden en aan wie moet ik de aanvraag terugsturen?

U vindt het invulformulier op het online platform van de Fod Economie.

Als u niet over een internetaansluiting beschikt, kunt u het formulier via uw verdeler van huisbrandolie/propaan verkrijgen.

  • Online

in en onderteken het met behulp van uw elektronische identiteitskaart.

  • Per aangetekende zending

Druk het document af of vraag het aan uw verdeler en stuur uw ingevulde en ondertekende formulier evenals de bijlagen per aangetekende zending en voldoende gefrankeerd terug aan het volgende adres:

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Algemene Directie Energie - Cel Mazoutpremie 225 euro, Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel

Let op! Er zijn 2 soorten formulieren, afhankelijk van uw type woning

Wat gebeurt er als ik mijn aanvraag voor de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk) niet volledig of behoorlijk ingevuld heb?

Als u uw aanvraag niet volledig of behoorlijk heeft ingevuld, zal ze niet in aanmerking kunnen worden genomen voor deze verwarmingstoelage. U kunt ze echter tot en met 10.01.2023 opnieuw aanvullen en indienen.

Wat moet ik doen als ik het klantnummer of het ondernemingsnummer van mijn verdeler van huisbrandolie/propaan niet ken?
Deze gegevens bevinden zich op de leveringsfactuur van huisbrandolie/propaan. Als u ze niet vindt, neemt u contact op met uw leverancier.

Wat is de termijn voor het indienen van de aanvraag voor de verwarmingstoelage van 225euro (huisbrandolie/propaan in bulk)?

Vanaf de publicatie van de wet en de terbeschikkingstelling van het online platform heeft u tot en met 10.01.2023 de tijd om uw aanvraag in te dienen.

Hoe en wanneer ontvang ik de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk)?

De FOD Economie beslist binnen de twee maanden volgend op de ontvangst van uw aanvraag over de ontvankelijkheid ervan en ten laatste op 15.03.2023. Vervolgens zal de verwarmingstoelage u op het bankrekeningnummer dat op het formulier wordt vermeld uitbetaald worden.

Ik heb een tweede verblijf. Heb ik hiervoor eveneens recht op de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk)?

Neen, de premie van 225 euro is niet van toepassing op tweede verblijven; ze is alleen van toepassing op de hoofdverblijfplaats van het gezin.

Mijn vorige hoofdverblijfplaats was een woning die met huisbrandolie of propaan werd verwarmd waarvoor ik tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 een levering heb ontvangen, maar sindsdien ben ik verhuisd. Heb ik recht op deze premie van 225 euro?


ja, de toelage van 225 euro netto wordt eenmalig en forfaitair aan iedere rechthebbende toegekend die tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 een levering van een bedrijf heeft ontvangen, als tussenkomst in de betaling van de levering van huisbrandolie of propaan in bulk bestemd voor de verwarming van zijn hoofdverblijfplaats. Die maatregel geldt ook in het geval dat de rechthebbende deze woongelegenheid op dat moment niet meer betrekt.

Wat doet de FOD Economie voor de toekenning van de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk)?

De FOD Economie ontvangt de aanvragen en gaat de toekenningsvoorwaarden voor de toelage na.

De FOD Economie bewaart de gegevens gedurende maximaal twee jaar vanaf het moment waarop ze door de rechthebbenden worden meegedeeld.

Wie kan ik contacteren als ik andere vragen heb over de verwarmingstoelage van 225 euro (huisbrandolie/propaan in bulk)?

Indien u nog vragen heeft, neem dan contact op met ons Contact Center

Het Contact Center is het enige contactpunt voor de FOD Economie en staat elke werkdag van 9 tot 17 uur tot uw dienst via:



Heb je recht op andere premies?

De stookoliecheque van 225 euro is niet de enige maatregel die de regering nam om de koopkracht van de huishoudens te ondersteunen.

Door de diversiteit aan maatregelen is het niet altijd gemakkelijk om te weten voor welke je in aanmerking komt. Daarom ontwikkelde de FOD Economie een online vragenlijst


Bron: FOD Economie

Mots clés

Articles recommandés

Terug naar hogere inflatie... en indexering

De inflatie in België is het laagst sinds het begin van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland

Meerderheid Europeanen vindt dat groene transitie sneller moet gaan