• FR
  • NL
  • EN

Vereenvoudiging - omnibuspakket I voor duurzaamheidswetgeving: Raad geeft groen licht voor stop-de-klokmechanisme

De Raad heeft op 14 april 2025 definitief groen licht gegeven voor een Commissievoorstel voor eenvoudigere regels en een beter concurrentievermogen van de EU. De Commissie stelt voor om via een richtlijn de datums waarop bepaalde verplichtingen inzake duurzaamheids­rapportering en passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven ingaan, op te schuiven. Het voorstel wordt daarom ook wel de "stop-de-klokrichtlijn" genoemd.

De goedgekeurde wetgevingshandeling wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU en treedt de dag daarna in werking. De lidstaten moeten deze richtlijn uiterlijk 31 december 2025 in nationale wetgeving hebben omgezet.

Vandaag hebben wij onze belofte over eenvoudigere EU-wetten waargemaakt. Dit is een belangrijke stap om de administratieve rompslomp te verminderen, onze bedrijven rechtszekerheid te bieden en de EU concurrerender te maken.

Adam Szłapka, minister van EU-aangelegenheden van Polen

Knelpunten

Het voorstel maakt deel uit van het omnibuspakket dat de Commissie eind februari 2025 indiende om bepaalde EU-wetgeving inzake duurzaamheid te vereenvoudigen. Omdat deze wijzigingen een grote impact hebben op het bedrijfsleven zijn de Raad en het Europees Parlement direct aan de slag gegaan met het voorstel. Het is namelijk belangrijk dat Europese bedrijven de nodige rechtszekerheid krijgen over hun rapporterings- en zorgvuldigheids­verplichtingen. De 2 EU-wetgevers steunden dan ook het voorstel van de Commissie waarbij:

  • de verplichtingen van de richtlijn inzake duurzaamheids­rapportering 2 jaar later ingaan voor grote bedrijven die nog niet zijn begonnen met de rapportering en voor beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's)
  • de lidstaten 1 jaar langer de tijd krijgen om de richtlijn passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid om te zetten in nationale wetgeving, en de eerste fase van de toepassing ervan (voor de grootste bedrijven) wordt ook met 1 jaar uitgesteld

Dankzij dit snelle akkoord hebben de 2 wetgevers nu tijd om te kijken naar inhoudelijke wijzigingen in de 2 richtlijnen. De Commissie heeft hier al voorstellen voor gedaan in haar omnibuspakket voor duurzaamheidswetgeving.

Achtergrond

In oktober 2024 riep de Europese Raad alle EU-instellingen, lidstaten en belanghebbenden op voorrang te geven aan de uitdagingen die in kaart zijn gebracht in het rapport "Much more than a market" van Enrico Letta en het rapport "The future of European competitiveness" van Mario Draghi. In de verklaring van Boedapest van 8 november 2024 werd vervolgens opgeroepen "een vereenvoudigings­revolutie in gang [te] zetten om te zorgen voor een duidelijk, eenvoudig en slim regelgevings­kader voor bedrijven en om de administratieve, regelgevings-, en rapportage­lasten drastisch te verminderen, met name voor kleine en middelgrote ondernemingen".

Op 26 februari 2025 diende de Commissie daarom 2 omnibuspakketten in om de bestaande wetgeving inzake duurzaamheid en investeringen te vereenvoudigen. Op 20 maart 2025 drongen de Europese regerings­leiders er bij de 2 wetgevers op aan om de werkzaamheden omtrent de omnibuspakketten voor vereenvoudiging met prioriteit en een hoog ambitieniveau te doen vorderen, zodat deze zo snel mogelijk in 2025 kunnen worden afgerond. De Europese Raad verzocht beide wetgevers toen specifiek om het "stop-de-klokmechanisme" onverwijld en uiterlijk in juni 2025 in te voeren.

Meer info - Verwante dokumenten


Mots clés

Articles recommandés