Verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar in 2025: Wat is de impact op uw Individuele Pensioentoezegging (IPT)?

Vanaf 1 januari 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd in België verhoogd van 65 naar 66 jaar. Deze wetswijziging zal een impact hebben op verschillende aspecten van de pensioenplanning, waaronder de Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen. In dit artikel, in de vorm van een FAQ, onderzoeken we wat een IPT is, wat de impact is van deze wetswijziging en wat dit voor u als ondernemer betekent.


Wat is een Individuele Pensioentoezegging (IPT)?

Een Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een verzekeringsproduct voor zelfstandigen waarmee een aanvullend pensioen kan worden opgebouwd. Het gaat om een levensverzekeringscontract dat door het bedrijf wordt afgesloten ten gunste van de zelfstandige (vaak een bedrijfsleider) met als doel een aanvulling te bieden op het wettelijke pensioen. Het kapitaal wordt uitgekeerd op het moment van pensionering, waardoor er een extra financiële ondersteuning is.


Wat is de impact van de verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar op de IPT?

Met de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar in 2025 moeten veel groepsverzekeringscontracten en IPT’s, die oorspronkelijk waren ingesteld op uitkering op 65-jarige leeftijd, worden herzien. De meeste contracten zijn afgestemd op de wettelijke pensioenleeftijd. Het is echter niet verplicht om deze contracten onmiddellijk aan te passen, aangezien de verzekeraar de uitkering pas zal uitvoeren op het moment dat de begunstigde daadwerkelijk met pensioen gaat.


Moet ik mijn IPT-contract aanpassen aan deze nieuwe wetgeving?

In principe is het niet nodig om uw IPT-contract aan te passen. Als de looptijd van uw IPT is ingesteld op 65 jaar, maar u gaat pas met pensioen op 66 jaar, dan zal de verzekeraar de uitkering stilzwijgend uitstellen tot de werkelijke pensioendatum. Er zal dus geen vervroegde uitkering van het IPT-kapitaal zijn voordat u daadwerkelijk met pensioen gaat.


Zijn er gevallen waarin een aanpassing van het contract noodzakelijk is?

Het kan nuttig zijn om uw contract aan te passen in bepaalde situaties, vooral als u de eenheidsstatuut in uw pensioenregeling moet opnemen (gelijke behandeling van arbeiders en bedienden). Veel groepsverzekeringen en IPT’s bieden nog steeds verschillende voordelen voor deze twee categorieën werknemers. Deze ongelijkheden moeten tegen 2030 worden geëlimineerd. Het kan daarom zinvol zijn om uw pensioenregeling aan te passen aan zowel het eenheidsstatuut als de verhoging van de pensioenleeftijd.


Wat zijn de risico’s van een slecht aangepast IPT?

Een slecht aangepast IPT, dat wil zeggen niet afgestemd op de nieuwe regels van het wettelijke pensioen, kan onnodige administratieve complicaties veroorzaken. In sommige specifieke gevallen kan het ontbreken van een update zelfs invloed hebben op uw fiscale planning en pensioenbeheer. Zoals eerder vermeld, beperkt het stilzwijgende uitstel van de uitkering door de verzekeraar deze risico’s echter.


Adviezen en aanbevelingen

  1. Regelmatige controle: Controleer regelmatig uw IPT-contract in samenwerking met uw financieel adviseur om ervoor te zorgen dat het in lijn blijft met uw pensioenplannen en de wetgevende veranderingen.
  2. Aanpassing aan het eenheidsstatuut: Maak van de gelegenheid gebruik om uw contract aan te passen, niet alleen aan de verhoging van de pensioenleeftijd, maar ook om het eenheidsstatuut te integreren, met het oog op het elimineren van ongelijkheden tussen arbeiders en bedienden.
  3. Flexibele looptijd: Als u overweegt uw IPT aan te passen, kies dan voor een flexibele looptijd die is afgestemd op uw werkelijke pensioendatum in plaats van op een specifieke leeftijd.
  4. Raadpleging van experts: Schakel een verzekeringsadviseur in om u te helpen de specifieke implicaties van deze verandering te begrijpen en te bepalen of een aanpassing van uw IPT nodig is. Steun op uw accountant of tax advisor


Samenvattend, de verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar in 2025 verplicht u niet tot een onmiddellijke wijziging van uw Individuele Pensioentoezegging, maar het is belangrijk om alert te blijven en dienovereenkomstig te plannen om toekomstige ongemakken te voorkomen.

Wij staan aan uw zijde om u bij dit proces te begeleiden. U vindt volledige documentatie over de personenbelasting in onze Gids Personenbelasting 2024, Tax & Management edities (Alleen Franstalige versie).


Wettelijke referenties:

  • Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV)
  • Koninklijk Besluit van 30 juli 2018 betreffende de groepsverzekering en de Individuele Pensioentoezegging (IPT
  • Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92)

Mots clés

Articles recommandés