Verplicht gebruik PoUS vanaf 1 augustus

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) communiceerde dat het vanaf 01 maart 2024 in principe verplicht is om uniestatusbewijzen via het PoUS-systeem aan te vragen. Evenwel, rekening houdende met de organisatorische impact en de beperkte periode waarin je je als operator kon voorbereiden, besliste de AAD&A dat het mogelijk bleef om de Uniestatusbewijzen via PLDA aan te vragen.

Rekening houdende met de geldende wetgeving (UCC IA – Artikel 194) en ervan uitgaande dat operatoren deze extra tijd hebben gebruikt om hun processen bij te schaven deelt de AAD&A mee dat het vanaf 1 augustus 2024 verplicht is om gebruik te maken van het PoUS-systeem voor het aanvragen van de uniestatusbewijzen.

Voor uitgaande zendingen:

  • Aanvragen via PLDA zijn niet meer mogelijk
  • Aanvragen via PoUS zijn verplicht

Voor inkomende zendingen:

  • De Belgische administratie gaat ervan uit dat aanvragen via PoUS worden ingestuurd in de andere lidstaat. Desgevallend kan een bewijs op basis van artikel 199 van de uitvoeringsverordening DWU worden voorgelegd.
  • Aanvragen van uniestatusbewijzen in andere lidstaten via PoUS? Vergeet voor deze zendingen geen PN in te sturen in het PoUS-systeem!

Hoe werkt het:

Nadat een T2L/T2LF-aanvraag is ingediend via het EU Customs Trader Portal, beoordeelt de Douane de aanvraag op basis van het resultaat van de risicoanalyse en de ingevulde gegevens.

Toegelaten afgevers (vergunning ACP: Toegelaten afgever) sturen géén T2L/T2LF-aanvraag in, maar registreren de zending in het PoUS-systeem. Als er geen risico wordt vastgesteld, volgt een automatische validatie. Na de douane- of automatische validatie ontvangt de operator een MRN-nummer en wordt zijn bewijs opgeslagen in de PoUS-database. De lidstaat waar de goederen worden aangeboden kan vervolgens het bewijs raadplegen en beslissen of hij de Uiestatus verleent of niet.

Indien gewenst, kan je zelf een bewijs afdrukken met behulp van de SRD-functie (Status Registration Document of a registered proof).

Je wenst een vergunning "Toegelaten Afgever" aan te vragen? Maak hiervoor gebruik van het CDS - Customs Decisions System, door in te loggen op het EU Trader Portal. PoUS gaat immers na of de vergunning via deze weg werd aangevraagd.

Om een geldige aanvraag voor een ACP-vergunning in te dienen, moet de aanvrager de douaneautoriteit selecteren die bevoegd is voor de plaats waar hij zijn hoofdboekhouding inzake douane voert of waar deze beschikbaar is, en waar ten minste een deel van de activiteiten waarop het besluit betrekking heeft, wordt uitgevoerd. In het veld " Beschikkende douaneautoriteit " van het EU Customs Trader Portal dien je één van de volgende kantoorcodes te gebruiken:

  • Antwerpen: BE100011
  • Brussel: BE200011
  • Gent : BE300011
  • Hasselt: BE400011
  • Luik / Eynatten: BE500011
  • Bergen : BE600011
  • Leuven : BE700011

Link e-learning PoUS

Mots clés

Articles recommandés

Fiscaliteit en parafiscaliteit van het woon-werkverkeer 2024

Een nieuw job vinden : wat kan worden aangepakt …

Pillar 2 - Start voorafbetalingen 2024 voor MNO-groepen en omvangrijke binnenlandse groepen