Vertrouwen in loonpakket stijgt

Belgen in kopgroep: bijna helft Belgen vindt loonpakket fair t.o.v. eigen collega’s en t.o.v. de arbeidsmarkt

Ten opzichte van vorig jaar stijgt het vertrouwen in de rechtvaardigheid van het eigen loonpakket bij Belgische werknemers. Zo goed als de helft van alle Belgen (47%) gelooft dat hun loon fair is ten opzichte van collega’s. Slechts een op vijf werkende Belgen (20%) is hiervan niet overtuigd. Het vertrouwen in de marktconformiteit stijgt ook, naar 44% van de Belgen (vorig jaar was al 41% overtuigd). Salaris is het belangrijkste criterium bij de keuze voor een werkgever. Daarom is het belangrijk dat elke werkgever het strategisch loonbeleid en de communicatie errond verder op punt stelt. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van de Europese HR-dienstverlener SD Worx bij meer dan 5.000 bedrijven en 18.000 medewerkers uit achttien Europese landen.

45% (2023) >> 47% (2024)

van de Belgische medewerkers vindt zijn loonpakket fair in vergelijking met collega’s die vergelijkbaar werk verrichten.

41% (2023) >> 44% (2024)

van de Belgische medewerkers vindt zijn loonpakket fair in vergelijking met anderen in de arbeidsmarkt die vergelijkbaar werk verrichten.

Bron: SD Worx werknemersonderzoek 2023 en 2024


Belgen in kopgroep qua vertrouwen

België scoort goed als Belgische medewerkers hun loonpakket binnen de bedrijfsmuren vergelijken: 47% beschouwt hun loon als fair ten opzichte van wat collega’s verdienen. Een kwart staat hier neutraal tegenover. Het vertrouwen evolueert positief want vorig jaar was het nog 45%.[1] Ook in de andere landen is er een stijging[2]. Enkel Duitsland, Oostenrijk en UK scoren nog beter. Ierland en Polen hebben ook een hoog aandeel werknemers die geloven dat het loonpakket fair is, maar ook een hoger aandeel ontevredenen. In België zijn de ontevredenen in de minderheid. Eén op vijf Belgen (20%) is (nog) niet overtuigd van de interne billijkheid binnen het bedrijf.


Vertrouwen in marktconformiteit van het loon stijgt ook

In 2024 is 44% van de Belgen overtuigd dat hun loonpakket ook buiten de bedrijfsmuren eerlijk is. Vorig jaar gaf 41% van de Belgen aan dat ze een marktconform loon genieten. Ook in andere landen is het geloof in marktconformiteit er ook op vooruit gegaan. Belgen blijven ook hier in de kopgroep, dit jaar vergezeld van de Duitsers, Polen, Oostenrijkers, Engelsen, Nederlanders en de Roemenen. In Ierland zijn er ook ‘believers’ maar het aandeel ‘non-believers’ is er ook hoog. Waar vorig jaar nog een kwart (24%) van de Belgen vond dat de marktconformiteit beter kan, is dit aandeel lichtjes gezakt naar 22%.


42% van de Belgische medewerkers tevreden over (transparantie) loonbeleid

Hoe kijken werknemers naar het loonbeleid en hoe belangrijk is het? Een leuke werksfeer, een aantrekkelijk salaris, kansen om door te groeien of werkzekerheid: wat maakt een bedrijf nu écht aantrekkelijk? Voor de helft van de Belgische werknemers blijft het salaris de belangrijkste factor: 51% plaatst het in zijn of haar top drie. Afstand en bereikbaarheid staan op plaats twee (47%), op de voet gevolgd door werkzekerheid en financiële stabiliteit (43%) en een fijne werksfeer en collega’s (38%).[3]

Meer dan vier op de tien medewerkers (42%) zijn tevreden over de transparantie van het loonbeleid, en exact 42% is tevreden met het loon- en waarderingbeleid van het bedrijf. Toch is er nog werk aan de winkel. Meer dan een op de vijf (22%) Belgen is niet tevreden over de transparantie van het loonbeleid.

“Het is cruciaal dat bedrijven goed nadenken over hun loonbeleid. Vandaag heeft slechts de helft van de ondervraagde organisaties daadwerkelijk een strategisch loonplan”, zegt Virginie Verschooris, Reward Content Manager bij SD Worx. “Loon blijft een belangrijke factor in de keuze voor een werkgever. Daarom is het belangrijk om duidelijk te communiceren over het totale loonpakket. Als medewerkers niet weten wat hun loonpakket inhoudt, kunnen ze het namelijk niet correct beoordelen. Slechts een op drie werkgevers biedt een ‘total reward statement’ aan, waardoor een op de vijf medewerkers geen goed zicht heeft op hun totale loonpakket.“

Tegen 2026 moet België de Europese Loontransparantierichtlijn uitvoeren. De Richtlijn zorgt voor eerlijke, genderneutrale beloning voor gelijk werk. Bedrijven zullen verplicht worden om werknemers en sollicitanten meer inzicht te geven in hun loonbeleid, meer specifiek de loonschaal waarin hun functie zich zal bevinden, de compa ratio en het gemiddelde loon van dezelfde functie.

“Slechts een op drie werkgevers biedt een ‘total reward statement’ aan, waardoor een op de vijf Belgische medewerkers geen goed zicht heeft op hun totale loonpakket”, besluit Virginie Verschooris SD Worx.


Over de internationale werknemersbevraging

SD Worx, de toonaangevende Europese HR-dienstverlener, helpt organisaties met hun HR en payroll. Om te weten wat echt belangrijk is voor werkgevers en werknemers, voert SD Worx regelmatig enquêtes uit. De analyse van de meest recente enquête, de 'Navigator Series', biedt organisaties een kompas om door de uitdagingen van HR en payroll te navigeren. De enquête werd in februari 2024 uitgevoerd in 18 Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, het VK en Zweden. In totaal werden 18.000 werknemers ondervraagd. De resultaten zijn gewogen en garanderen een betrouwbare weergave van de arbeidsmarkt in elk land.

In België gaat het over 1000 werknemers. Voor België wegen we voor taal, leeftijd, geslacht, opleiding, bedrijfsgrootte en regio tewerkstelling. Voor België liggen de weging coëfficiënten bijna allemaal onder de 1,7.

Over de internationale werkgeversbevraging

Ook de werkgevers werden in februari 2024 bevraagd in 18 Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, het VK en Zweden. In totaal werden 5.118 bedrijven ondervraagd, waaronder 300 Belgische werkgevers. De resultaten zijn gewogen voor bedrijfsgrootte en sector. De wegingen voor België zijn nergens hoger dan 1,21 en garanderen een betrouwbare weergave van de arbeidsmarkt.

Referenties

[1] Belgen hebben het meest vertrouwen in hun loonpakket | SD Worx

[2] behalve in Noorwegen waar het constant blijft

[3] Ook in 2024 blijven Belgen meest loyale werknemers | SD Worx

Management & OrganisationF.F.F.Belgen hebben het meest vertrouwen in hun loonpakket
GRH, Emploi, formationF.F.F.Slechts 9% kijkt actief uit naar andere werkgever: dat is het laagste cijfer in Europa !


Mots clés

Articles recommandés

5 redenen waarom we een federale regering nodig hebben

Economische najaarsprognose 2024: geleidelijk herstel in een ongunstige context

AAA