Vlaams beschermingsmechanisme vanaf oktober

Omwille van de verstrengde coronamaatregelen hebben sommige bedrijven door de exploitatiebeperkingen een serieuze omzetdaling in de maanden augustus en september 2020. Om deze bedrijven financieel te ondersteunen wordt het Vlaamse beschermingsmechanisme in het leven geroepen. De online-aanvraag zal mogelijk zijn vanaf oktober.

Voor wie ?
Bedrijven in Vlaanderen die een substantiële exploitatiebeperking ondervinden door de coronamaatregelen. Met andere woorden, de bedrijven die tussen 1 augustus en 30 september 2020 hun omzet met 60% of meer zien dalen in vergelijking met dezelfde periode in 2019 komen daarvoor in aanmerking. Het gaat om ondernemingen die open zijn, met uitzondering van de jaarlijkse sluitingsperiode.

Hoeveel ?
7,5% van de omzet tijdens de referentieperiode (1/2 voor zelfstandigen in bijberoep)

De premie bedraagt 7,5% van de omzet tijdens de referentieperiode (voor de meeste ondernemingen dus augustus-september van vorig jaar) maar is begrensd tot een maximumbedrag van 15.000 euro.

De subsidie wordt gehalveerd voor de zelfstandigen in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen heeft tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro en geen betrekking als loontrekkende uitoefent die 80% of meer bedraagt van een voltijdse betrekking

Wanneer ?

Het beschermingsmechanisme kan logischerwijs pas na 30 september worden aangevraagd.

 • Ondernemingen die door de recente verstrengde maatregelen verplicht gesloten zijn kunnen wel een voorschot van maximaal 2.000 euro aanvragen.
 • Ondernemingen die regelmatig maaltijden aanbieden of traiteurszaken kunnen alleen een bedrag van 3000 euro of meer krijgen als ze werken met een geregistreerd kassasysteem, de zogenaamde witte kassa.
 • Ondernemingen die sinds de start van de coronacrisis nog steeds verplicht gesloten zijn, zoals de discotheken, vallen niet onder het toepassingsgebied van dit beschermingsmechanisme omdat zij nog steeds de dagpremie van 160 euro per dag kunnen krijgen.

Contact ?

Agentschap Innoveren & Ondernemen
Koning Albert II-laan 35 bus 12 1030 Brussel België
Telefoon 0800 20 555

Bron : VLAIO, "Vlaams beschermingsmechanisme voor ondernemers getroffen door corona in augustus en september", 7 augustus 2020


   Tags

   • Daling
   • omzet