Waarom niet je ervaring en knowhow als ondernemer doorgeven aan jongeren?

Heb jij ervaring, invloed en kennis waarmee je aanstormende ondernemers verder kunt helpen of sneller vooruit doet gaan?

Waarom deze expertise niet delen? Ins en outs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest!

Te weinig kennis van de mogelijkheden

Hoewel veel jongeren ondernemer willen worden, is een grote meerderheid van hen niet opgegroeid in een sociale en culturele omgeving die hen aanmoedigt een loopbaan als ondernemer te starten. Veel mensen hebben nog steeds een bevooroordeeld beeld van ondernemerschap dat buiten hun bereik ligt. Een van de manieren om de ondernemerscultuur op lange termijn te verbeteren is sensibilisering.

Sinds enkele jaren ondersteunt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, samen met een reeks partners actief op het grondgebied, jonge ondernemers via het Young Entrepreneurs of Tomorrow-initiatief, gecoördineerd door hub.brussels. De jongeren van vandaag zijn als het ware de professionele voedingsbodem voor de toekomstige economische rijkdom van het gewest. We moeten hen sensibiliseren, ondersteunen en mogelijkheden gevenom actie te ondernemen, hun ondernemersskills te ontwikkelen en hun bedrijf te starten in een veilige omgeving die aan hun behoeften voldoet. Vanaf volgend academiejaar kan ook jij hieraan bijdragen.

Terugblik op je ondernemerstraject

Ooit werd je getriggerd door een verlangen, een idee. Dat is gegroeid. Je hebt gewerkt, vaak hard gewerkt. Je hebt een bedrijf opgericht of overgenomen. Het pad is ongetwijfeld kronkelig geweest. Heel waarschijnlijk had je twijfels, zorgen en ondervond je onverwachte problemen. Al die uitdagingen ben je aangegaan. Onderweg heb je successen geoogst en prestaties geleverd waar je trots op bent.

Mogelijks is je bedrijf ondertussen gegroeid. Heb je jezelf kunnen onderscheiden. Nieuwe markten verkend. Misschien hebben de zaken goed gedraaid. Of heb je je bedrijf verkocht of overgelaten en ben je aan een nieuw ondernemersproject begonnen. Je hebt connecties gemaakt, je netwerk ontwikkeld, boeiende mensen ontmoet en soms duwtjes in de rug gekregen die een verschil hebben gemaakt ...

Hoogstwaarschijnlijk onderschat je de schat aan deskundigheid en ervaring die je hebt opgedaan op je pad naar het ondernemerschap. Maar besef dat die enorm is en denk aan het verschil dat je kan maken voor een jonge starter die aan het begin staat van datzelfde ondernemerstraject.

De volgende generatie staat klaar en popelt om te beginnen

Veel jongeren onder de 30 jaar hebben interesse in het ondernemerschap. Sommigen studeren nog, anderen beginnen pas hun professionele loopbaan. Afhankelijk van wie ze zijn, waar ze vandaan komen en hoe ze de toekomst zien, variëren hun motivaties voor ondernemen. Zelfstandig zijn, vrij mét autonomie, geld verdienen, het gedrag van de consument veranderen, zich echt nuttig maken, de wereld veranderen ... De lijst van wat jongeren drijft in de richting van het ondernemerschap is lang.

Aangaste begeleiding

Het enthousiasme en de wilskracht van deze jonge vrouwen en mannen is groot. Naast alle gebruikelijke moeilijkheden waarmee ondernemers te maken hebben, kampen zij bovendien met issues die rechtstreeks verband houden met het feit dat ze jong zijn. Welke? Dit zijn er alvast vijf. Ondernemers jonger dan 30 jaar ervaren problemen om:

  • zich legitiem te voelen en erkend te worden in hun rol als ondernemer;
  • de codes van het beroepsleven te beheersen;
  • een netwerk van nuttige contacten op te bouwen en te ontwikkelen;
  • toegang te krijgen tot financiering;
  • om te gaan met hun dubbele rol (student, startend professional).

De band over generaties heen verandert de zaak

Structuren voor sensibilisering en begeleiding van jonge kandidaten voor het ondernemerschap werken vaak met ervaren ondernemers en dit op verschillende manieren. Ze hebben je waardevolle expertise nodig!

Jij hebt ervaring, invloed en kennis om aanstormende ondernemers te helpen, sneller te gaan, verder ook. Het is goed om banden te smeden en kansen van intergenerationele allianties te grijpen. Om gul door te geven wat je tijdens je loopbaan hebt ontvangen.

De vereiste investering varieert sterk naar gelang van de structuur. Het kan gaan om een getuigenis of feedback. Lid zijn van een raad of jury. Deelname aan mentorprogramma's of coaching op langere termijn van reeds mature projecten. Ieder van jullie, in lijn met wat je zelf wil en kan, heeft mogelijkheden om bij te dragen tot een jonge generatie met ondernemerslef die vooruit wil.

Enkele concrete voorbeelden.

Je zou kunnen:

  • het parcours dat je doorlopen hebt toelichten en jonge mensen inspireren hun professionele toekomst op te bouwen. Als ondernemer ben je een voorbeeld van wat ondernemerschap inhoudt en geef je jonge mensen een reden om zichzelf te overtreffen, hun potentieel te benutten en de stap te zetten om hun droom te verwezenlijken. Je hoeft je alleen maar als gastspreker op te geven op de site van Vlaio.
  • jonge ondernemers coachen en kennis, ervaring, contacten en ondernemersskills delen zodat ze sneller kunnen groeien in de uitvoering van hun project. Je kan coach worden voor een groep jonge ondernemers uit het middelbaar of hoger onderwijs of kiezen voor om coach te zijn in een incubator voor student-ondernemersen jonge alumni.
  • deelnemen aan een jury, zodat de jonge initiatiefnemers kunnen leren van een externe invalshoek om de balans op te maken en hun ideeën en voorstellen te evalueren.

Deze momenten van uitwisseling met jongeren zijn heel verrijkende ervaringen, zowel voor de jongere als voor jezelf :

  • persoonlijke ontwikkeling (verbeteren van je coaching-, innovatie- en creatieve skills, het ontdekken van jong talent en delen van je ervaring ...);
  • voldoening om jongeren vooruitgang te zien boeken;
  • plezier, coachen is fijn;
  • netwerken en het uitbreiden van je contacten;
  • maatschappelijk engagement voor jonge ondernemers;
  • dankbaarheid en enthousiasme van de jongeren die je zal begeleiden.

In de praktijk

Een overzicht en oplijsting van alle initiatieven in Brussel waar je aan kan deelnemen is te vinden op de website yet.brussels:

  • alle initiatieven en programma's die jongeren betrekken en begeleiding bieden aan jonge student-ondernemers die een minibedrijf uitbouwen
  • alle steunprogramma's voor jongeren voor ontwikkeling van hun activiteiten

Alvast hartelijk dank voor jullie engagement!

Auteurs: Start Lab Ichec & yet.brussels

Bron : 1819.brussels, juni 2022

Mots clés

Articles recommandés

Volgens de najaarsenquête 2024 zou de investeringsdynamiek toenemen in 2025

Rapport over "Belgisch federalisme in cijfers" : analyse van de openbare tewerkstelling

Toenemende stress: het belang van geestelijk welzijn