Wat als je de grens over moet?

Sinds woensdag 18 maart verbiedt België niet-essentiële reizen naar het buitenland. Het goederen- en dienstenverkeer mag nog gewoon de grens over.


De Belgische autoriteiten controleren actief en verschillende grensovergangen zijn gesloten. Daardoor kunnen er files ontstaan langs de grens.


Om een vlotte grensovergang te faciliteren, is het sterk aanbevolen om (naast de identiteitsdocumenten) een schriftelijk document te hebben dat uw verplaatsing rechtvaardigt. Hoewel dit niet verplicht is, is het in het belang van de personen zelf om een document te voorzien dat door de politiediensten en douane bij controle kan beoordeeld worden op de noodzaak van de verplaatsing.


Het kan dan gaan om een attest van de werkgever, een attest van de dokter voor de zorg voor anderen of medische zorg, bewijs van co-ouderschap, kopie van een vliegtuigticket om iemand af te halen als een ander vervoermiddel niet mogelijk is, een bewijs voor de zorg voor dieren die over de grens staan, …


OPGELET:


  • De schending van het verbod op niet-essentiële reizen is strafbaar.
  • In de andere landen moeten de respectievelijke nationale regelgeving en richtlijnen gerespecteerd worden (de maatregelen zijn bijvoorbeeld in Frankrijk zeer strikt)


Het blijft belangrijk om op elk moment de maatregelen tegen de verspreiding van het virus te respecteren: contact met andere personen vermijden door minstens anderhalve meter afstand te bewaren, regelmatig de handen te wassen, enzovoort.


Download: 20200329_nccn_grensovergangen_finaal_nl.pdf


Bron: Crisiscentrum en FOD Werk... , Actualiteiten,grensarbeiders.

Mots clés

Articles recommandés

Bijna een derde van de loontrekkenden doet aan thuiswerk

Woon-werkverplaatsingen in ons land : de voornaamste trends van de mobiliteit uit de ACERTA-Mobiliteitsbarometer

Tijdelijke werkloosheid: stijgt sinds zomer 2023 in alle regio's!