Wat is er nieuw in België vanaf 1 september 2023?

1 september 2023 zal het begin markeren van diverse veranderingen met een aanzienlijke invloed op het dagelijks leven van de Belgen. Sommige van deze veranderingen hebben als doel de sociale rechtvaardigheid te versterken, andere richten zich op milieubescherming of op het waarborgen van de duurzaamheid van het pensioenstelsel. Andere veranderingen hebben betrekking op mobiliteit, sparen of vaardigheden. Het is dan ook van groot belang om op de hoogte te blijven van deze nieuwigheid en hier optimaal op in te spelen

Hier is een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die vanaf 1 september 2023 van kracht zullen zijn.

Werk en Pensioen

  • Gevangenisstraffen van 6 maanden tot 2 jaar worden vanaf nu daadwerkelijk uitgevoerd, met de ingang van de laatste fase van de hervorming van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Gedetineerden worden begeleid bij hun herintegratie in de samenleving in nieuwe, kleinere detentiecentra met een lager veiligheidsniveau.
  • Bedrijven mogen geen herinneringskosten meer aanrekenen bij betalingsachterstand bij de eerste herinnering. Consumenten krijgen voortaan minstens 14 dagen de tijd om het verschuldigde bedrag te betalen, waarna kosten kunnen worden toegepast, maar beperkt volgens het verschuldigde bedrag.
  • Het minimumloon zal met 2,5 % stijgen, wat neerkomt op 10,26 euro bruto per uur of 1.705 euro bruto per maand voor een voltijdse baan. Deze stijging volgt op het interprofessioneel akkoord dat eerder dit jaar werd gesloten tussen de sociale partners.
  • De wettelijke pensioenleeftijd zal geleidelijk stijgen tot 64 jaar. Deze maatregel maakt deel uit van de pensioenhervorming die in april van dit jaar door de regering is aangenomen. Deze hervorming omvat ook een puntensysteem en een minimumpensioen van 1.500 euro netto per maand.
  • Vanaf 1 september zal het voor Brusselse werkzoekenden jonger dan dertig jaar aanvoelen als het begin van een nieuw schooljaar, omdat ze vanaf die datum systematisch zullen worden beoordeeld op hun professionele, taalkundige en digitale vaardigheden. Deze vaardighedenbeoordeling gaat gepaard met een traject richting werk, inclusief stages in bedrijven en/of opleidingen. Het doel is om te controleren of de vaardigheden van de Brusselse burgers overeenkomen met de behoeften van de arbeidsmarkt. Deze maatregel wordt aanvankelijk uitgerold voor jongeren tussen 18 en 30 jaar die nieuw zijn ingeschreven bij Actiris. Uiteindelijk zal de vaardighedenbeoordeling worden uitgebreid naar alle werkzoekenden in de hoofdstad.

Milieu en Consumptie

Wegwerpbare plastic bekers zijn verboden bij culturele, recreatieve, sport-, folklore- of vrijetijdsevenementen, zowel binnen als buiten. Dit verbod is bedoeld om de hoeveelheid afval die door plastic containers wordt gegenereerd te verminderen en om vervuiling en verontreiniging te verminderen.

  • Wegwerpplastic zakken zijn ook verboden in winkels, behalve voor onverpakte voedingsmiddelen. Winkeliers moeten herbruikbare of biologisch afbreekbare alternatieven aanbieden aan hun klanten.
  • De prijzen van aardgas en elektriciteit zullen respectievelijk met gemiddeld 12,5 % en 6,5 % stijgen. Deze stijging wordt veroorzaakt door de hogere prijzen op internationale markten, maar ook door de stijging van belastingen en bijdragen met betrekking tot de energietransitie.

Mobiliteit

  • De auto-industrie zal verschillende nieuwigheden kennen op het gebied van modellen en technologieën. Onder de verwachte sterren bevinden zich de Citroën C3 (Europese versie), de Fiat 600 (een kleine elektrische SUV), de nieuwe Mini (vierde generatie onder het bewind van BMW), de Peugeot 3008 (gerestylede versie), de Renault Clio (gerestylede versie) en de Volkswagen Tiguan (gerestylede versie).
  • De Week van de Mobiliteit zal plaatsvinden van 16 tot 22 september in heel Wallonië. Het gekozen thema voor dit jaar is "Duurzame Mobiliteit: voor iedereen relevant!". Het doel is om het publiek bewust te maken van de uitdagingen en voordelen van een mobiliteit die meer respect heeft voor het milieu en de gezondheid.
  • Elektrische fietsen zullen een aankooppremie ontvangen tot 500 euro voor particulieren en tot 1.000 euro voor professionals. Deze premie zal onder bepaalde voorwaarden worden toegekend: de fiets moet nieuw zijn, een minimale autonomie van 40 km hebben, zijn uitgerust met een goedgekeurd slot en minstens drie jaar worden gebruikt.

Sparen

Verschillende banken hebben besloten de rentetarieven op hun spaarrekeningen te verhogen als reactie op de oprichting van de éénjarige staatsbon met een rendement van 2,81 %. Hieronder vallen onder andere Nagelmackers, CPH Banque, BNP Paribas Fortis, KBC, ING en Beobank. De tarieven variëren afhankelijk van het type rekening, het gestorte bedrag en de spaarduur.

Mots clés

Articles recommandés

Het consumentenvertrouwen neemt af ….

Klimaatverandering en voedselinflatie in België

Masp: NCTS fase 5 – verplicht gebruik vanaf 9 december 2024