Wat is het beste moment om een nieuwsbrief te versturen?


Verschillende factoren bepalen op welk moment uw lezers het best bereikbaar zijn, en dus uw nieuwsbrief zullen openen, lezen en eventueel zelfs in interactie gaan.

In dit artikel geven we u enkele tips mee om te bepalen op welke dag en uur u het best uw nieuwsbrief kan verzenden!

Wat is de beste dag voor het verzenden van een nieuwsbrief?

Uiteraard is dit afhankelijk van uw activiteit, uw doelgroep en de sector waarin u actief bent, maar dit zijn de belangrijkste vaststellingen:

Dagen die u best kan vermijden!
Op maandag bekijkt iedereen de mails die werden bezorgd op het einde van de vorige werkweek, en wordt een werkplanning opgemaakt voor de komende week. Dit is dan ook niet het geschikte moment om nog een nieuwe mail te verkrijgen! Wij raden u dan ook absoluut af om op maandag een nieuwsbrief te verzenden!
Op vrijdag plannen heel wat mensen een verlengd weekend of bereiden ze zich al voor op het weekend. Ook geen ideale dag om aandacht te vragen voor een nieuwsbrief, dus! Op zaterdag en zondag laten de meesten onder ons hun inbox links liggen om te genieten van het weekend. Een nieuwsbrief verzenden, plan je dus best niet in het weekeinde in!
Woensdag lijkt wel een goede dag voor een nieuwsbrief, maar dit is net een dag waarop heel wat ouders verlof inplannen voor hun kinderen, en dus ook minder aandacht zullen hebben voor een nieuwsbrief. Hou hiermee zeker rekening bij het bepalen van de datum voor de verzending van uw nieuwsbrief!
Dagen die u best in aanmerking neemt voor de nieuwsbrief!
U heeft het al begrepen: dinsdag en donderdag zijn de beste dagen om uw mails te verzenden. De meeste mails die worden verzonden, worden op deze twee dagen verzonden, ongeacht de sector of de activiteit van de onderneming. Wees hierbij toch aandachtig voor het feit dat dan ook de meeste mails toekomen in een mailbox. Misschien is dit wel een reden om uw nieuwsbrief op een andere dag te verzenden!
Een vaste dag om de nieuwsbrief te verzenden
Welke dag u ook verkiest: indien u wekelijks een nieuwsbrief wil verzenden, bevelen wij u aan om dit op een vaste dag te doen, en hier consequent in te zijn! Op die manier maakt u een ‘vaste afspraak’ met uw abonnees, en bouwt u aan een vertrouwensband.
In geval van feestdagen of bijzondere events, kan u natuurlijk van deze vaste dag afwijken!

Wat is het beste uur om een nieuwsbrief te verzenden?

 • Tussen 6.00 en 8.00 uur
Verschillende mensen raadplegen hun mails ’s ochtends vroeg en tijdens het ontbijt. Dat gebeurt dan vaak op een smartphone of tablet. Hou er rekening mee dat mails dus steeds moeten worden ontworpen met een responsive design, zodat ze op alle types toestellen leesbaar zijn. Dit komt de gebruikersbeleving ten goede.
 • Tussen 10.00 en 11.00 uur
Uit verschillende studies blijkt dat een verzending in de late voormiddag het beste resultaat heeft. Dit lijkt dan ook het beste moment voor een mailcampagne.
 • Tussen 12.00 en 14.00 uur
De middagpauze is ook een goed moment om mails te versturen. Heel wat mensen maken van hun lunchpauze en het moment na hun pauze gebruik om hun mails te raadplegen alvorens hun takenpakket van de namiddag aan te vatten.
 • Tussen 18.00 en 21.00 uur
Vooral kaderleden en bedrijfsleiders ronden hun werkdag af met het checken van mails. Toch raden wij u aan om mails niet na 22.00 uur te verzenden.
Er is dus geen pasklaar antwoord op deze vraag! Stel u in de plaats van de ontvangers van uw nieuwsbrief. Bijvoorbeeld: zal uw doelgroep zijn mails vooral ’s ochtends vroeg checken of eerder tijdens de lunchpauze? En op welk toestel zullen zij hun mails raadplegen?

Voer testen uit om het beste moment te vinden om uw nieuwsbrief te verzenden!


Wij raden u aan om zelf te onderzoeken op welk moment u best een nieuwsbrief verstuurt voor uw lezers. Indien u wekelijks een nieuwsbrief verstuurt en wenst te bepalen op welke dag uw lezers het meeste kans hebben om uw mails te lezen, kan u dit gedurende 2 weken testen. Tijdens de eerste testweek kan u bijvoorbeeld een nieuwsbrief verzenden op dinsdag om 11.00 uur, en de week daarop op donderdag om 11.00 uur.

Vergelijk de resultaten van de twee campagnes (ontvangst, aantal keer dat de nieuwsbrief werd geopend, aantal kliks, aantal spam-meldingen...) om te beslissen welk moment te verkiezen is in de toekomst. Afhankelijk van het aantal mails en uw noden, kan u deze test ook uitvoeren om te bepalen welk uur, welke week van de maand etc. het gunstigst is.

Tamtam werkte het voor u uit:
TamTam E-mailing is een verzendtool die u helpt op uw mails te plannen.
Indien u enkele tests uitvoert om te bepalen welk tijdstip het best is voor uw doelgroep, zal Tamtam u toegang verlenen tot de testresultaten, zodat u over de nodige informatie beschikt om een beslissing te nemen. Met deze tool kan u snel de doelgroep van uw campagne bereiken!

   Tags

   • campagne
   • e-zine
   • nieuwsbrief