Wat met een conversie van crypto naar crypto?

Een meerwaarde kan ook worden gerealiseerd bij crypto-naar-crypto conversie volgens de Minister van Financiën.


Het is belangrijk dat wie in cryptocurrency investeert, op de hoogte is van de fiscale gevolgen. Het bepalen van het fiscale regime is een moeilijke oefening die vereist dat er drie vragen worden beantwoord:

i. De eerste vraag is of er fiscaal gezien een meerwaarde is gerealiseerd. Met andere woorden, is de betreffende transactie een belastbaar feit ?

ii. De tweede vraag is of deze realisatie valt onder een fiscaal regime dat belastingheffing met zich meebrengt (beroepsinkomen, diverse inkomsten of vrijstelling voor normaal vermogensbeheer)? Het antwoord op deze vraag kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie van elke investeerder.

iii. Ten slotte moet worden bepaald wat de belastbare basis is voor de belastingheffing. Het gaat erom het bedrag van de meerwaarde te bepalen op basis van verschillende waarderingsmethoden, zoals LIFO (Last In First Out), FIFO (First in First Out) of gewogen gemiddelde waarde.

De eerste vraag wordt vaak bediscussieerd door practici. Sommigen beschouwen alleen de omwisseling van cryptocurrency voor fiatgeld (euro's, Amerikaanse dollars, enz.) als een fiscale realisatie, terwijl anderen van mening zijn dat een omwisseling van cryptocurrency naar een andere cryptocurrency ook als een "realisatie" kan worden beschouwd voor fiscale doeleinden en mogelijk belastingheffing kan veroorzaken.

Lees het volledige artikel en de beste tips van onze experts ter zake Dave van Moppes, Baptistin Alaime en Toon Proost op website van Tuerlinckx Tax Lawyers: https://lnkd.in/eYwB2vp4


Mots clés

Articles recommandés

Fietsleasing ook voor de personeelsleden van de federale overheid

​Negeer alle verkiezingsbeloftes (die geld kosten)

BV-vrijstelling ploegenarbeid: nieuw keuzestelsel zorgt voor rechtszekerheid