Welke landen gebruiken Peppol?

Peppol (Pan-European Public Procurement Online) is een veilig, internationaal netwerk dat bedrijven in staat stelt documenten en gegevens uit te wisselen met iedereen die ook geregistreerd is als onderdeel van het netwerk.

Peppol begon als een project voor het Europese Unie-programma 'Competitiveness and Innovation', dat liep van mei 2008 tot augustus 2012. Het doel was om problemen in de elektronische openbare aanbesteding op te lossen en het gemakkelijker te maken voor Europese overheden om te handelen.

Na afloop van dit succesvolle project werd in België de OpenPeppol Association opgericht om het werk voort te zetten. Dit is een non-profitorganisatie bestaande uit zowel leden uit de publieke als de private sector.

Vandaag de dag gebruiken landen van over de hele wereld Peppol om grensoverschrijdende handelstransacties mogelijk te maken. Ze profiteren van een uniforme set normen voor gegevensuitwisseling en voldoen aan internationale regelgeving.


Hoe landen Peppol gebruiken?

Over het algemeen wordt Peppol het meest gebruikt in openbare aanbestedingen, ter ondersteuning van verplichtingen voor elektronische facturatie tussen bedrijven en overheid (B2G) in heel Europa en daarbuiten.

Niet alle landen gebruiken Peppol op dezelfde manier. Sommige landen hebben een open interoperabiliteitsnetwerk en staan het gebruik van verschillende toegangspunten op de markt toe door openbare entiteiten - Zweden, Luxemburg, Duitsland, enz. Anderen geven de voorkeur aan één hoofdtoegangspunt, gebruikt door de openbare entiteiten - Griekenland, België, Frankrijk, enz.

België gebruikt bijvoorbeeld zijn officiële overheidsportaal, Mercurius, dat Peppol integreert. Alle bedrijven die facturen sturen naar Belgische overheidsinstellingen zijn verplicht om e-facturen te versturen via Mercurius, die vervolgens worden gedistribueerd via het Peppol-netwerk.


Peppol in Europa

Europa is de bakermat van Peppol en vandaag speelt het een grote rol in de elektronische facturatie (e-facturatie) op het hele continent.

Momenteel zijn er meer dan 20 Europese landen die het Peppol-netwerk gebruiken in de basis van hun B2G e-facturatie wetgeving, waaronder Frankrijk, Engeland, Duitsland, Noorwegen, België, Denemarken en Nederland.

Wat betreft het verplicht stellen van e-facturatie, was Denemarken de eerste. Sinds 2005 zijn leveranciers van diensten en goederen verplicht om e-facturatie te gebruiken bij het omgaan met openbare instellingen en autoriteiten. Dit gebeurt via het gecentraliseerde 'NemHandel'-netwerk van Denemarken - het Deense e-facturatiesysteem dat met Peppol werkt. Het boekhoudsysteem van een organisatie moet verbonden zijn met een toegangspunt dat ervoor zorgt dat de factuurgegevens voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen.

Kijkend naar Noorwegen, een van de pioniers in Peppol die deelnamen aan het oorspronkelijke PEPPOL-project, hebben de autoriteiten het gebruik van catalogi en bestellingen verhoogd, evenals het onderzoek naar het gebruik van de Peppol-infrastructuur en het OpenPeppol-bestuursmodel binnen andere domeinen zoals eGovernment en ePayment.


Peppol verder weg

Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Japan en de Verenigde Staten gebruiken allemaal Peppol in verschillende mate, profiterend van de interoperabiliteit en het vermogen tot grensoverschrijdende handel.

Singapore was het eerste land buiten Europa dat het raamwerk omarmde. In 2018 werd de Info- en Mediabedrijfsautoriteit van Singapore (IMDA) de eerste Nationale Autoriteit buiten Europa die toetrad tot OpenPeppol als Peppol-autoriteit. Kort daarna, in 2019, lanceerde het zijn landelijke netwerk voor e-facturatie.

E-facturatie is vrijwillig voor B2B-transacties in Singapore en het land promoot het gebruik ervan onder bedrijven. Sinds 2019 kunnen bedrijven e-facturen uitwisselen via InvoiceNow dat werkt op het Peppol-netwerk. Onlangs lanceerde het land zelfs een digitaal subsidieprogramma, waarmee bedrijven worden aangemoedigd een InvoiceNow-ID te verkrijgen en deel uit te maken van het Peppol-netwerk.

Net als Singapore heeft Australië Peppol ook overgenomen. Sinds 2022 zijn alle federale agentschappen en de meeste staatsregeringen in Australië verplicht om e-facturen via Peppol te kunnen ontvangen.

Verder heeft het Australische Ministerie van Financiën een plan ontworpen, het Zakelijke e-Factureringsrecht (of BER), om de adoptie van B2B e-facturatie met Peppol te promoten. Men verwacht dat tegen 2025 bedrijven hun commerciële handelspartners kunnen verplichten facturen via Peppol te sturen. Aanvankelijk wordt voorgesteld dat alleen grote bedrijven wettelijk verplicht zijn Peppol e-facturen te sturen na ontvangst van een geldig verzoek (later in het document uitgebreid) van elk bedrijf dat onder de BER valt. De bedoeling is dat deze wettelijke verplichting in de loop van de tijd wordt uitgebreid, zodat middelgrote en uiteindelijk kleine bedrijven wettelijk verplicht zijn een e-factuur te sturen na ontvangst van een geldig verzoek van elk ander bedrijf dat onder de BER valt.

In een recentere ontwikkeling heeft Japan in 2021 zijn Peppol-autoriteit opgericht en vordert het met het e-facturatieproject van het land. Het initiatief is bedoeld om de efficiëntie en productiviteit van bedrijven te verhogen, maar zal naar verwachting ook nieuwe voordelen voor het publiek opleveren, waaronder het creëren van nieuwe zakelijke kansen en de overgang naar het digitale tijdperk.

Naarmate de tijd verstrijkt, wordt verwacht dat meer landen over de hele wereld hetzelfde zullen doen. Aan de horizon ligt Maleisië, waar Peppol de basis zal vormen van het interoperabiliteitsnetwerk van het land


Unifiedpost Group en Peppol

Unifiedpost Group is een gecertificeerde Peppol Access Point provider.

Onze Banqup alles-in-één-oplossing voor MKB en onze Channel-oplossing voor middelgrote tot grote bedrijven, sluiten direct aan op het gebruik van Peppol in veel landen over de hele wereld. Deze oplossingen stellen bedrijven van elke omvang in staat om elektronische documenten- en gegevensuitwisseling te gebruiken, terwijl ze fiscale en e-facturatie conformiteit in meer dan 60 landen garanderen.

Onze oplossingen nemen de stress van conformiteit weg, besparen u tijd en zorgen ervoor dat uw bedrijf plant voor de toekomst. Bekijk hoe u hiervan kunt profiteren.

Mots clés

Articles recommandés

Rapport over "Belgisch federalisme in cijfers" : analyse van de openbare tewerkstelling

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

Toenemende stress: het belang van geestelijk welzijn