Zes feiten vertellen u alles wat u moet weten over de vooruitgang van verplichte elektronische facturatie in België. Van de huidige regelgevingen, de technische facturatiedetails tot de voorgestelde toekomstige mandaten.
2015 was het begin van verplichte elektronische facturatie (e-facturatie) in België. Het eerste mandaat vereiste dat de Vlaamse publieke sector e-facturen verwerkte.
Het mandaat voor de publieke sector breidde zich in de volgende jaren uit naar de Brusselse regio en evolueerde om zowel het verzenden als het ontvangen van elektronische facturen te omvatten.
Het mandaat voor e-facturatie in de publieke sector stopte daar niet. Op 31 maart 2022 kondigde de regering de landelijke uitbreiding van verplichte e-facturatie in de publieke sector aan, gebaseerd op de volgende data en contractwaarden:
Contracten voor een bedrag van €3.000 of minder zijn vrijgesteld.
De Belgische regering heeft een plan aangekondigd voor verplichte zakelijke elektronische facturatie (B2B). De Ministerraad heeft een voorlopige wet voor verplichte e-facturatie goedgekeurd vanaf 1 januari 2026.
Mercurius is de naam van het Peppol-toegangspunt van de Belgische en regionale overheid. Bedrijven sturen facturen naar Mercurius om toegang te krijgen tot Peppol. Alle elektronische facturen moeten ten minste zeven jaar worden gearchiveerd.
Elektronische facturen, creditnota's en gerelateerde documenten voor accounts payable en accounts receivable moeten voldoen aan het Peppol BIS 3.0-documentformaat. Peppol BIS wordt geclassificeerd als een UBL-formaat en is het standaardformaat van Peppol voor hoe een elektronisch document gestructureerd moet zijn.
Volgens de laatste studie van de Europese Commissie heeft België een btw-kloof van 4,5 miljard euro (12,3% van hun totale btw). Uit het rapport van de Europese Commissie bleek dat Roemenië de grootste kloof heeft met 34,9%. België bevindt zich ongeveer in het midden van de lijst.
Unifiedpost Group verbindt zich met internationale netwerken en platforms zoals Mercurius en Peppol. Hierdoor kunnen Belgische bedrijven e-facturatieprocessen adopteren met een betrouwbare en conforme aanbieder.
Onze e-facturatieoplossingen zijn geschikt voor kleine, middelgrote en grote bedrijven. Afgestemd op de behoeften van elk bedrijf met toegevoegde waarde zoals eenvoudige leveranciersintegratie, betaallinks, elektronische handtekeningen en meer.
Verplichte B2B e-facturatie kan nog enkele jaren weg zijn, maar het loont om over te stappen op elektronische facturatie voordat de mandaten van kracht worden, zodat bedrijven de vele voordelen van e-facturatie kunnen plukken. Leer meer over ons