1e kwartaal 2022: ziekteverzuim blijft maar stijgen, vooral jongere werknemers meer afwezig door ziekte !

In het eerste kwartaal van 2022 bleven in Belgische ondernemingen flink meer werknemers afwezig door kortstondig – d.w.z. minder dan een maand – ziekteverzuim. 3,6% van de werkbare dagen ging eraan verloren. Om dat percentage te kaderen: die 3,6% is 53,7% meer dan in een modaal jaar (= Q1 2019 pre-corona) en 46,5% meer dan Q1 van 2021, een jaar waarin de cijfers kort ziekteverzuim al aan het stijgen waren. Ook al zijn ze in verhouding minder vaak ziek, de toename van het ziekteverzuim is wel het opmerkelijkste onder de jongere werknemers. Werknemers in de zorg zijn meer dan gemiddeld kort ziek: 4,1% van de werkbare dagen in Q1 2022.

Het zijn de belangrijkste vaststellingen uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta van de cijfers voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Kort ziekteverzuim blijft stijgen, in Q1 2022 naar 3,6% van de werkbare dagen

Het kort ziekteverzuim op het werk – afwezigheden van minder dan een maand – ging in 2021 al in stijgende lijn, in het eerste kwartaal van 2022 ziet Acerta die stijging zich vooral doorzetten. In januari, februari en maart zijn weer meer werkbare dagen niet gepresteerd doordat mensen ziek uitvallen. 3,6%, is het (voorlopige hoogste) percentage ziekteverzuim. Vergelijken we dat met dezelfde periode in een modaal jaar (Q1 2019, pre-corona) dan is die 3,6% 53,7% hoger. In vergelijking met Q1 van vorig jaar, toen het ziekteverzuim al aan het stijgen was, is dit weer een stijging, nu met 46,5%.

Figuur 1: Evolutie kortstondig ziekteverzuim 2019, 2020, 2021 en Q1 2022

Figuur 1: Evolutie kortstondig ziekteverzuim 2019, 2020, 2021 en Q1 2022

Vooral meer jonge werknemers ziek

Bij jonge werknemers zien we minder werkdagen niet gepresteerd worden omdat ze kort uitvallen door ziekte, maar het valt wel op dat onder hen het kort ziekteverzuim in Q1 2022 het felst is gestegen. Onder de jongsten, de min-twintigers, is die stijging het hoogst, nl. +112,6% tegenover Q1 vorig jaar en +78,7% tegenover Q1 2019.

Ellen Van Grunderbeek, experte van Acerta Consult: “In het voorbije kwartaal is de mondmaskerplicht weggevallen, zjin we overgegaan van verplichte naar zelf-quarantaine, is er met andere woorden terug meer verantwoordelijkheid bij de bevolking gelegd. Omdat we nu eenmaal met corona zullen moeten leren leven. Het zal zo zijn dat vooral jonge mensen met het meest enthousiasme hun sociaal leven terug hebben opgepikt. Wellicht hebben zij ook meer contacten, rechtstreekse en onrechtstreekse, bv. via de kinderen. Bovendien ligt het percentage dat zich tegen griep heeft laten vaccineren in die leeftijdscategorieën lager dan onder de oudere bevolking.”

Alle ogen op de zorg vanwege corona + griep

In de zorg, de sector die we meer dan andere nauwlettend in het oog houden omdat personeelsafwezigheden daar meteen een belangrijke impact hebben op hoe de maatschappij standhoudt als er veel virus rondgaat, zien we klassiek een hoger dan gemiddeld ziekteverzuim en dat is in Q1 2022 niet anders. Met 4,7% werkbare dagen niet gepresteerd volgt deze sector de stijging die we algemeen zien.

Ellen Van Grunderbeek: “Wie in de zorg werkt, komt veel in contact met virussen en kan ook niet van thuis werken ... logisch dus dat kort ziekteverzuim daar hoog is. Net zoals de werkdruk trouwens: onze ziekenhuizen voelen nu naast de druk die er nog altijd is met coronapatiënten, ook een verhoogde druk door de griepepidemie, die dit jaar wat later komt maar die fel blijkt te (zullen) zijn. Doordat we ons in coronatijden zo consequent hebben proberen weghouden van virussen, is ons immuunsysteem verzwakt. We zijn met velen die verkouden zijn of erger. Het is nu vooral afwachten wat het effect van de paasvakantie zal zijn. ”

Over de cijfers

De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens uit de loonberekening van 320.000 werknemers (januari en februari volledig en maart op 61 % van de werknemers) in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. Ziekteperiodes van meer dan een maand zijn in deze cijfers niet meegenomen.

Bron : Acerta in de pers, april 2022

Mots clés

Articles recommandés

Ontdek alle activiteiten op de website van Vlaio

Salaris in België : de loonkloof in bruto-uurloon bedraagt 5,0% in België

Ken je kritische succesfactoren niet? Dat is de sleutel tot mislukking!