Voka wil dat Vlaanderen tegen 2030 een van de meest welvarende regio’s ter wereld is. Daarvoor is elk jaar minstens 2% gedeelde en gezonde groei nodig, dat is meer dan de huidige groei. Ook op het vlak van werkzaamheidsgraad, klimaatinspanningen, overheidsinvesteringen en onderzoek & ontwikkelingsuitgaven moet de lat hoger. Aan de hand van een Groeimonitor houdt Voka bij hoe Vlaanderen presteert ten opzichte van een aantal referentielanden. De Groeimonitor is vrij te raadplegen en wordt twee keer per jaar bijgewerkt met de nieuwste cijfers.
“Onze economische groei slabakt en is bij de laagste in heel Europa. Die tendens moeten we omkeren. Voka pleit voor gedeelde, gezonde en duurzame groei. Enkel met een groei van minstens 2% per jaar kunnen we het klimaatprobleem aanpakken, armoede bestrijden en de vergrijzingsfactuur dragen. Groei is de enige weg. Wie pleit voor ontgroeien, staat voor een model waarbij groepen en individuen tegen elkaar worden opgezet”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Aan de hand van zo’n 60 indicatoren meet de Voka Groeimonitor wat onze positie is ten opzichte van andere West-Europese landen. De indicatoren gaan van productiviteitsgroei over armoedecijfers tot gezondheid op het werk en circulair materiaalgebruik.
Op het vlak van economische groeiverwachting scoren we slecht. Slechts 4 industrielanden scoren slechter dan België.
De Groeimonitor is opgesteld door Voka hoofdeconoom Bart Van Craeynest.
“Wij zien de coronacrisis als een kans om een nieuw elan op gang te brengen in Vlaanderen dat moet leiden tot meer welvaart voor meer mensen, meer welzijn en uiteindelijk een sterkere samenleving. Daarom werken we aan het Plan Samen Groeien, een concreet plan om van Vlaanderen tegen 2030 een absolute topregio te maken”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka.
De Voka Groeimonitor is raadpleegbaar via voka.be/plansamengroeien/groeimonitor
Bron: VOKA