De algemene tewerkstelling in België blijkt eind juni 2023 3,8% hoger te liggen dan eind juni 2019, precorona. Door werkgevers meerdere jaren te volgen, kan hr-dienstenbedrijf Acerta een gestage groei vaststellen, die anno 2023 stabiliseert.
Bijna alle sectoren maken dezelfde evolutie door, alleen de metaal- en maakindustrie hebben de opeenvolgende uitdagingen van de verschillende crisissen nog niet van zich kunnen afschudden.
Al snel na de coronacrisis van 2020 begon de algemene tewerkstelling zich in 2021 te herpakken. Die positieve groei is zich blijven doorzetten waardoor we nu (30 juni 2023) een tewerkstellingsgroei vaststellen van 3,8% tegenover 2019, toen er van corona nog geen sprake was. De afgelopen twaalf maanden, van juni 2022 naar juni 2023, bleef de algemene tewerkstelling - arbeidsplaatsen met een contract van bepaalde of onbepaalde duur - nagenoeg status quo (-0,6%).
Figuur 1: Evolutie tewerkstelling 30 juni in België, gebaseerd op een vaste dataset van 25.000 werkgevers
Annelies Baelus, director bij Acerta Consult: “Waarschijnlijk is het de combinatie van de Arbeidsdeal, initiatieven rond re-integratie van (langdurig) zieken, de opvolging van inactieven door de VDAB, aandacht voor welzijn op het werk en de initiatieven die het haalbaar moeten maken voor mensen om langer aan het werk te blijven ... die hun vruchten beginnen af te werpen.”
Vergelijken we voor de verschillende sectoren de tewerkstelling nu versus pre-corona, dan zien we dat de groot- en kleinhandel (+12,6%), logistiek & transport (+11,8%) en de horeca (+11,1%) de laatste vier jaar de grootste tewerkstellingsgroei mogen noteren. In de horeca was dat weliswaar nadat die sector het zwaarst onder de pandemie te lijden had gehad. Voor 2023 versus 2022 zien we vooral stabiliteit. Achterblijver is voorlopig de metaal- en maakindustrie, die blijft hangen op -26,8% van de tewerkstelling in 2019.
Annelies Baelus: “De metaalsector verwerkt de inslagen van meer dan één crisis nog: corona, de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne, de prijsstijgingen en toeleveringsproblemen van grondstoffen, ... Telkens opnieuw werd de metaal- en maakindustrie geraakt. Het is niet onlogisch dat die tegenslagen zichtbaar zijn in het tewerkstellingspercentage in die sector.”
Figuur 2: Evolutie tewerkstelling 30 juni per sector: 2023 vs. 2022 en vs. 2019
Over de cijfers
Deze analyse is gebaseerd op de effectieve gegevens van een vaste dataset van meer dan 25.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. De analyse brengt de (evolutie van de) tewerkstelling in kaart op basis van metingen op 30 juni en heeft betrekking op contracten van bepaalde en onbepaalde duur.