6 op 10 Brusselse werkzoekenden wil in het buitenland werkervaring opdoen

Brusselse werkzoekenden zijn erg enthousiast over werken of stage lopen in het buitenland. Dat blijkt uit een studie van Actiris. Bijna een kwart van hen is zelfs bereid om in de komende weken te vertrekken.


Voor een door Actiris bestelde studie werden meer dan 2.000 werkzoekenden gevraagd of ze het overwegen om de landsgrenzen over te steken overschrijden voor werk. Bijna een kwart gaf aan zo goed als meteen te willen vertrekken.


Werkzoekenden zijn absoluut niet bang van werken in het buitenland. Dat is goed nieuws, want zo’n ervaring is een extra troef op je cv. Wij moedigen kandidaten die dat willen aan om de sprong te wagen en kunnen hen helpen. Een avontuur in het buitenland vult de brede waaier aan oplossingen die we Brusselaars kunnen bieden heel mooi aan.”, zegt Jessica Mathy, verantwoordelijke van Actiris International. Die dienst begeleidt werkzoekenden die werkervaring in het buitenland willen opdoen, of dat nu een stage of een job is.


Werkzoekenden willen vooral werkervaring opdoen en hun vaardigheden verbeteren in het buitenland, zo blijkt uit het onderzoek. Nog andere beweegredenen zijn de drang om een extra taal te leren of een beter loon.


Zij die niet meteen staan te springen om België (tijdelijk) te verlaten, vermelden het vaakst dat ze hun vrienden en familie niet willen verlaten. Ze hebben het ook over de vermoedelijk hoge kost, de schrik om hun toegang tot een uitkering te verliezen of ook nog het gevoel dat ze te oud zijn om zich te wagen aan zo’n ervaring.


Volgens de studie zijn de twee meest populaire bestemmingen Franstalige landen: Frankrijk en Canada. Niet toevallig zijn dat ook de twee landen waar het meeste werkzoekenden naar trokken in 2019.





Wie zijn de werkzoekenden die naar het buitenland trekken?


  • 47% is tussen de 18 en 30 jaar oud
  • Bijna 1 op 5 is ouder dan 45
  • 49% heeft maximaal een diploma middelbaar onderwijs
  • 14% maakte hun middelbaar niet af

Top 3 van de jobs in het buitenland


  1. Franstalig klantenadviseur
  2. Horecapersoneel (keukenbediende, hulpkok, chef, …)
  3. Animator in vakantieclub


Zoals we kunnen zien uit de cijfers is werkervaring opdoen in het buitenland niet enkel weggelegd voor mensen met meerdere diploma’s. Iedereen kan de sprong wagen. De werkaanbiedingen die wij krijgen van buitenlandse bedrijven zijn heel gevarieerd en vragen om allerlei profielen. Bovendien waren dit jaar 80% van alle contracten van onbepaalde duur. Een kwart van de werkzoekenden krijgt financiële steun om hun project een duwtje in de rug te geven”, vertelt Jessica Mathy.



Alle werkzoekenden onder de 30 die voor een buitenlandse stage vertrekken via Actiris kunnen een beurs aanvragen die kan variëren van 2.191 tot 6.914 euro. Enige voorwaarde is dat het om een stage van minstens 6 maanden gaat. Het bedrag verschilt in functie van de bestemming en het statuut van de werkzoekende.


Soultana Tsiora is 34 en heeft een diploma Politieke Wetenschappen. Na 6 jaar bij de Europese Commissie besloot ze in 2017 om haar carrière om te gooien en pilatesleraar te worden. Vandaag loopt ze 6 maanden stage in Griekenland om zich verder te verdiepen in authentieke pilates. “Spijtig genoeg wordt in onze maatschappij een carrièreswitch gezien als iets onnatuurlijks. Maar het is belangrijk om te blijven veranderen en evolueren. Zo ontdek je wat het best bij je past en waar je echte potentieel ligt. Alles over een andere boeg gooien is niet eenvoudig, maar ik wou echt mijn droom waarmaken. Ik heb van Actiris International veel steun gekregen. Hun optimisme was aanstekelijk en heeft me aangenaam verrast, want ik had schrik voor slechte reacties. Maar ze luisterden heel goed en gaven goede tips om me voor te bereiden op mijn professioneel avontuur. In Brussel is er nog geen authentieke pilates en dankzij Actiris International kon ik naar Griekenland om een opleiding te volgen en ga ik in de toekomst mijn studio, normaal gezien in België, maar misschien in een ander Europees land, openen”, legt Soultana vol hoop uit.


Floriane Charles liep stage in Parijs bij een organisatie die slachtoffers van discriminatie begeleidt. Een ervaring die ze goed heeft kunnen gebruiken bij haar terugkeer in Brussel. Vandaag is ze begeleidster artikel 60 bij Samusocial en helpt ze (ex-)daklozen met opnieuw aanknopen met werk. “Mijn professionele ervaring in het buitenland heeft me geholpen om mijn carrière te verfijnen en mezelf beter te leren kennen. Het is een troef voor werkgevers, want het toont aan dat je een open geest hebt en uit je comfortzone durft te treden. Mijn stage in Parijs was een heel dankbare ervaring en een scharniermoment in mijn carrière. Een aanrader voor elke werkzoekende die klaar is voor een nieuwe uitdaging en een absolute buitenkans”, stelt ze vol overtuiging.


Bron: Actiris

Mots clés

Articles recommandés

Kmo’s afwachtend over economische toekomst

Productiviteit een strategische hefboom in het hart van het overheidsbeleid

De inflatie gaat in december van 3,20% naar 3,16%.