Gepubliceerd door de FOD Economie, de Barometer van de Informatiemaatschappij is een jaarlijkse publicatie die de balans opmaakt van de ontwikkeling van de digitale economie en maatschappij in België en in de voornaamste landen van de Europese Unie (EU).
De negende editie van de Barometer van de informatiemaatschappij wordt gekenmerkt door het verschijnen van nieuwe indicatoren die met name betrekking hebben op de ontwikkeling van het internet van de dingen (IoT-Internet of Things), het thuiswerk en de financiële activiteiten van de internetgebruikers.
Daarnaast wordt in de Barometer de balans opgemaakt van de ontwikkeling van de informatiemaatschappij in België, met betrekking tot de grote Europese doelstellingen die in het kader van de “Digital Agenda for Europe” zijn vastgesteld, maar ook vanuit een genderperspectief. De hoofdthema’s komen in negen hoofdstukken aan bod.
België heeft onmiskenbaar troeven, vooral op het vlak van de dichtheid en de kwaliteit van de telecommunicatie-infrastructuur, de integratie van digitale technologie in de bedrijfswereld en de aanwezigheid van ICT-specialisten. Deze gunstige situatie moet ons ertoe aanzetten om verder inspanningen te blijven leveren om al onze troeven uit te spelen zodat ons land in staat is de ambitieuze doelstellingen te verwezenlijken die de Europese Unie vaststelde in haar strategie voor de digitale toekomst van Europa (gepresenteerd in februari van dit jaar).
In die context moeten de initiatieven van de federale overheid en de gefedereerde entiteiten bijdragen tot een meer krachtige ICT-ontwikkeling in België. Die initiatieven zijn een cruciale factor voor het concurrentievermogen van onze economie en dragen in ruime mate bij aan de groei ervan dankzij het domino-effect dat ze op alle sectoren hebben.
Door de krachten te bundelen en de overgang naar een meer digitale economie te stimuleren, hoop ik dat we samen kunnen blijven bouwen aan een meer digitaal België ten dienste van iedereen.
Deze negende editie van de Barometer van de Informatiemaatschappij wordt gekenmerkt door nieuwe indicatoren die vooral betrekking hebben op de ontwikkeling van het Internet of Things, de financiële activiteiten van internetgebruikers en thuiswerk. Voor alle indicatoren van de DESI-index neemt België de 9e plaats in de EU28 in, een stijging met 2 plaatsen, met name dankzij een uitstekende infrastructuur van het vaste en mobiele netwerk en een zeer goede dekking van de bevolking.
Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie
Hier vindt u een aantal grafieken uit de belangrijkste hoofdstukken. Zij geven een synthetisch overzicht van de positie van België op een aantal indicatoren.
Download the document ? Barometer-van-de-informatiemaatschappij-2020.pdf (Document, 4.2 MB)
Interessant te lezen : E-commerce is goed voor een derde van de bedrijfsomzet
Bezoek website : https://economie.lpages.co/ictbarom2020_nl/
Bron
U kunt deze publicatie online raadplegen via:
• https://economie.fgov.be/nl; rubriek “PUBLICATIES” (in het menu bovenaan) > Filteren op thema > Thema “Online” > Titel “Barometer van de informatiemaatschappij 2020”.
• https://economie.fgov.be/nl/publicaties/barometer-van-de-6 U kunt de publicatie verkrijgen via infoshop@economie.fgov.be.
Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel
Ondernemingsnummer: 0314.595.348
https://economie.fgov.be
Tel. 0800 120 33 (gratis nummer)
Voor oproepen vanuit het buitenland: tel. +32 800 120 33
Verantwoordelijke uitgever: Regis Massant
Voorzitter a.i. van het Directiecomité Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel