De Raad heeft op 16 april 2025 wetgeving (in de vorm van een richtlijn) aangenomen voor meer samenwerking en uitwisseling van informatie op het gebied van minimumvennootschapsbelasting.
> De DAC treedt in werking de dag na bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.
> De lidstaten moeten vóór 31 december 2025 hun wetgeving aanpassen om aan deze richtlijn te voldoen. De eerste TTIR moet uiterlijk op 30 juni 2026 worden ingediend.
>Landen die ervoor hebben gekozen de pijler 2-richtlijn later toe te passen, moeten de DAC9 ook tegen dan hebben omgezet in nationaal recht.
De richtlijn administratieve samenwerking op belastinggebied (DAC9) activeert specifieke bepalingen van de pijler 2-richtlijn die zorgen voor de toepassing in de EU van het mondiale G20/OESO-akkoord inzake internationale belastinghervorming.
Dat akkoord moet de trend van alsmaar lagere vennootschapsbelastingtarieven beperken, het risico op uitholling van de belastinggrondslag en winstverschuiving verminderen en ervoor zorgen dat de grootste multinationale groepen het overeengekomen wereldwijde minimumtarief voor vennootschapsbelasting betalen.
De pijler 2-richtlijn zorgt ervoor dat de winsten van de grootste multinationale en binnenlandse groepen of bedrijven (met een gecombineerde jaarlijkse groepsomzet van ten minste € 750 miljoen) worden belast tegen een minimumtarief van 15%.
De DAC9 actualiseert de bestaande EU-richtlijn administratieve samenwerking (DAC) door de regels op het vlak van fiscale transparantie uit te breiden. Ook wordt de rapportage voor grote ondernemingen vereenvoudigd. Zij kunnen voortaan een centrale aangifte met informatie over de bijheffing (TTIR) indienen. Één bedrijf kan dan de aangifte indienen voor de hele groep, in plaats van elk bedrijf afzonderlijk (lokale indiening). Er komt een standaardformulier voor de indiening van de TTIR in de hele EU, dat wordt afgestemd op het aangifteformulier van het inclusief kader inzake grondslaguitholling en winstverschuiving (BEPS) van de G20/OESO.
Daarnaast wordt de TTIR opgenomen in de automatische uitwisseling tussen de lidstaten.
De DAC9 werd in 2024 door de Commissie voorgesteld ter uitvoering van specifieke bepalingen op het vlak van de aangifte met informatie over de bijheffing (TTIR), die werd geïntroduceerd door Richtlijn (EU) 2022/2523 tot waarborging van een mondiaal minimumniveau van belastingheffing voor groepen van multinationale ondernemingen en omvangrijke binnenlandse groepen in de Unie (pijler 2-richtlijn). De pijler 2-richtlijn zorgde voor de omzetting in EU-recht van een baanbrekend akkoord over internationale belastinghervorming dat is overeengekomen door het inclusief kader inzake grondslaguitholling en winstverschuiving (BEPS) van de G20/OESO.
Het Europees Parlement werd over het DAC9-voorstel geraadpleegd en bracht er op 12 februari 2025 advies over uit.