Laat ondernemers eindelijk vrij ondernemen zonder administratieve stress

Bij de uitreiking van de Made In-awards klaagden vele ondernemers en ondernemersorganisaties steen en been over de administratieve lasten. Terecht! Politici: praat er niet langer over, maar doe er iets aan. Of nog beter: doe minder.

De commissie Ursula Von Der Leyen II treedt op 1 december 2024 officieel aan. Commissarissen worden in een brief gevraagd wat zij zullen realiseren in de komende vijf jaar. Ook regionale, en misschien binnenkort federale ministers moeten hun zogenaamde beleidsnota voor de komende vijf jaar voorleggen.

Voorstellen leiden tot administratieve lasten

Veel van die voorstellen zullen de komende vijf jaar in wetten en decreten worden gegooid, met alle bijkomende administratieve lasten van dien. Ter illustratie, in de eerste commissie Von Der Leyen (periode 2019-2024) werden ongeveer 13.000 wetten aangenomen, een gemiddelde van 10 wetten per dag. In diezelfde periode nam de federale regering 905 nieuwe wetten aan en de Vlaamse regering 536 decreten. Niemand kan zo’n vloed aan wetten volgen, ook al worden we geacht ze te respecteren.

Ter vergelijking: tijdens de afgelopen drie congresmandaten (over 12 jaar dus) zijn in de VS op federaal niveau 3.500 wetten en ongeveer 2.000 resoluties aangenomen. En met Elon Musk als minister van overheidsefficiëntie vermoed ik dat dit eerder minder dan meer zal zijn in de volgende ambtsperiode. Door het afschaffen van telewerk van de ambtenaren hoopt hij dat velen van hen ontslag zullen nemen en dus minder wetten maken.

“Nieuwe wetten maken is natuurlijk gemakkelijker dan onnodige structuren te ontmantelen en wetten te vernietigen”

Veel wetten brengen een administratieve rompslomp mee voor de kmo en kosten veel geld. De belasting en btw-aangifte (ik heb het niet over de belastingen maar over de papiermolen die ermee gepaard gaat) kost een kmo gemiddeld jaarlijks 20.000 euro (sic). Daarmee ligt de administratieve kostprijs voor de fiscale aangifte van een Belgische onderneming 35% hoger dan het EU-gemiddelde. Met die hoge kostprijs scoort België als derde duurste land na Finland en Ierland. Rapportering met betrekking tot de groene transitie, die zelf naar schatting 3% van de omzet kost, zal de administratieve lasten verder verhogen. Alhoewel dergelijke rapportering niet verplicht is voor de kmo’s, zullen grote ondernemingen-klanten dat wel vragen, want zij moeten wel rapporteren.

Administratieve lasten verlagen

In het federaal regeerakkoord van 2020 (huidige regering in lopende zaken) was afgesproken om de administratieve lasten met 30% te doen dalen, hoewel weinig werd gerealiseerd. Nieuwe structuren opzetten en nieuwe wetten maken is natuurlijk gemakkelijker dan onnodige structuren te ontmantelen en wetten te vernietigen. Toch meen ik dat dit is wat er moet gebeuren. Voor iedere nieuwe wet of decreet stel ik voor dat er een oude wordt vernietigd zodat het volume administratieve lasten niet verder stijgt. Alle nieuwe wetten moeten worden voorzien van een vervaldag. Op die dag moet onderzocht worden of de wet nog wel relevant of nodig is.

Bestaande wetten, zoals belastingwetten, moeten worden vereenvoudigd. En alle administratieve documenten moeten reeds vooraf zo volledig mogelijk worden ingevuld zodat een onderneming niet steeds moet herhalen hoe ze noemt en wat haar btw-nummer is.

ondernemers toch ondernemen. We hebben ze broodnodig.

Mots clés

Articles recommandés

Voorkom faillissementen: waarom overheid en grote ondernemingen KMO's moeten betalen op tijd

Kent u de waarde van uw klanten?

Laat 120 miljard aan potentieel niet liggen