Aangifte aan CAP vanaf 2022 uitgebreid met saldi

Welke zijn de wijzigingen die op 1 januari 2022 van kracht zullen worden ?

Vanaf begin 2022 moeten financiële instellingen die in België actief zijn bijkomende informatie overmaken aan het Centraal Aanspreekpunt voor Rekeningen en Financiële Contracten (CAP). De verruimde aangifteplicht aan het CAP vanaf 2022 vloeit voort uit de programmawet van 20 december 2020 en het KB van 6 juni 2021.

Context en evoluties

Het Centraal aanspreekpunt (CAP) is een register dat de bankrekeningnummers en soorten contracten bevat die door natuurlijke personen en rechtspersonen, al dan niet woonachtig in België, gehouden worden bij financiële instellingen in België.

Het CAP centraliseert al sinds 2011 de gegevens over de rekeningen en financiële contracten in België van particulieren en bedrijven. Het beheer ervan werd aan de Nationale Bank van België (NBB) toevertrouwd. Sinds 2013 centraliseert het CAP ook informatie over de rekeningen van Belgische residenten in het buitenland.

Sinds zijn ontstaan werd het CAP voortdurend uitgebreid. Dit gebeurde in functie van de economische behoeften en de technologische ontwikkelingen. Maar ook en vooral stonden de noden centraal van de instanties die bij wet gemachtigd zijn om het CAP te consulteren in het kader van hun opdracht van algemeen belang (de ‘informatiegerechtigden’). Dit zijn onder meer de federale overheidsdiensten Financiën en Justitie, notarissen (in het kader van erfopvolgingen) en de Cel voor Financiële informatieverwerking.

Krediet- en betaalinstellingen, instellingen voor elektronisch geld, beursvennootschappen, verzekeringsmaatschappijen, leasingmaatschappijen, professionele kredietgevers en Bpost zijn wettelijk verplicht informatie over binnenlandse rekeningen en financiële contracten over te maken aan het CAP. In de wetgeving worden ze omschreven als 'informatieplichtigen'.

Daarnaast dienen Belgische belastingplichtigen eveneens zelf hun buitenlandse rekeningen te melden aan het CAP.

Mee te delen informatie

Vanaf begin 2022 moeten financiële instellingen die in België actief zijn bijkomende informatie overmaken aan het Centraal Aanspreekpunt voor Rekeningen en Financiële Contracten (CAP):

  • de saldi van bank- en betaalrekeningen op 30/06 en 31/12,
  • de geglobaliseerde bedragen van beleggingscontracten en aanverwante contracten op 30/06 en 31/12, en
  • de geglobaliseerde bedragen van levensverzekeringen op 31/12.

Rapportering

Krediet- en betaalinstellingen, instellingen voor elektronisch geld, beursvennootschappen en verzekeringsmaatschappijen hebben tot uiterlijk 31 januari 2022 de tijd om volgende informatie door te geven aan het CAP:

  • de saldi van bank- en betaalrekeningen en de geglobaliseerde bedragen van beleggingscontracten en aanverwante contracten, vastgelegd op 31/12/2020, 30/06/2021 en 31/12/2021;
  • de geglobaliseerde bedragen van verzekeringscontracten, vastgelegd op 31/12/2020.

Verzekeringsmaatschappijen hebben dan weer tot uiterlijk 31 maart 2022 de tijd om de geglobaliseerde bedragen van verzekeringscontracten, vastgelegd op 31/12/2021, mee te delen aan het CAP.

Vervolgens zullen deze financiële instellingen (informatieplichtigen) deze gegevens tweemaal per jaar moeten overmaken aan het CAP: uiterlijk op 31 juli voor de toestand op 30 juni en uiterlijk op 31 januari voor de toestand op 31 december. Voor levensverzekeringscontracten geldt als uiterste datum evenwel 31 maart (voor de toestand op 31 december).

Raadpleging

Gezien de timing om de data te rapporteren, zal het raadplegen van de saldi en geglobaliseerde bedragen ten vroegste in februari 2022 mogelijk worden.

Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De gegevens in het CAP worden bewaard met respect voor de persoonlijke levenssfeer. Zowel de Europese als de Belgische regels ter zake worden strikt nageleefd.

Iedere persoon op wiens naam gegevens in het CAP geregistreerd zijn, mag de gegevens opvragen die op hem of haar betrekking hebben.

! De fiscale administratie kan het CAP raadplegen teneinde bankgegevens op te vragen van een belastingplichtige waarvoor men over aanwijzingen van fiscale fraude beschikt, of in het kader van de belastinginning.

De raadpleging staat enkel open voor bepaalde ambtenaren van de fiscale administratie in het kader van een strikte procedure vastgesteld door de Federale Overheidsdienst Financiën die de toelating en de authentificatie van de toegangen beheert.

Contactgegevens

Nationale Bank van België
Centraal aanspreekpunt
de Berlaimontlaan 14
1000 Brussel

https://www.nbb.be/cap-pcc

+32 2 221 30 08

Meer informatie

Bron : NBB "​Centraal Aanspreekpunt van rekeningen en financiële contracten - buitenlandse rekeningen"​

Mots clés

Articles recommandés

Goed tellen tot het einde van het jaar: hoeveel uren mogen studenten wettelijk nog werken?

De bewindprocedure en het medisch verslag vanwege een erkend arts: een conditio sine qua non?

Duurzaamheid in het bedrijfsleven: een studiedag om de rapportering te beheersen