Accountants: te stille krachten of beste vrienden van ondernemers?

Accountants zijn volgens mij nog veel te vaak stille krachten, die te veel in de schaduw blijven. Muurbloempjes die wachten tot iemand hen ten dans uitnodigt. Terwijl ze, mits ze zich wat minder bescheiden zouden opstellen, alles in zich hebben om zich de beste vrienden te tonen van de bedrijfsleiders en op die manier zouden kunnen bijdragen aan het uitbouwen van organisaties van de toekomst.


Het ligt natuurlijk een beetje in onze volksaard om geen al te grote mond op te zetten en met de voeten op de grond te blijven, maar ik heb toch de indruk dat veel accountants best wat trotser uit de hoek zouden mogen komen. Ook tijdens de coronacrisis belichten ze te weinig dat ze als copiloten van hun klanten een rol vervullen die te vergelijken is met die van een buddy voor een zieke en van een caddie voor een topgolfer. Accountants moeten volgens mij dan ook meer durven tonen dat ze vrienden zijn van de bedrijfsleiders. En vrienden zijn er voor elkaar, in goede en kwade tijden, om maar eens een boutade te gebruiken. Net nu we het moeilijk hebben, en elkaar nodig hebben, rekenen de bedrijfsleiders op vrienden, die er misschien niet fysiek kunnen zijn om morele steun aan te bieden, maar wel virtueel.


Accountants die juist nu nog meer dan anders laten blijken dat ze om hun klanten geven en daar ook de nodige ruchtbaarheid aan geven, zullen in de toekomst een streepje voor hebben. Accountants kunnen hun klanten juist nu het gevoel geven dat ze er voor hen zijn om samen de strijd aan te gaan. Want als de crisis één zaak bevestigt, dan wel dat we een sterke nood hebben aan menselijke verbondenheid.


Gary Hamel, één van de grootste Amerikaanse managementconsultants en de oprichter van het internationale managementconsultingbedrijf Strategos bracht eind vorig jaar samen met Michele Zanini het boek “Humanocracy” uit. Dat staat in het teken van de macht aan de mens, omdat we volgens de auteurs vergeten lijken te zijn dat de jacht op winst en groei ondergeschikt is aan menselijke relaties.


Zowel overheidsorganisaties als privébedrijven ondervonden ook al vóór de pandemie aan den lijve de hoge kostprijs van het hoge aantal mensen dat afhaakt. Maar toch heerste er angst voor verandering, die nu misschien wel zal kunnen worden doorgevoerd. De boekhouder is als copiloot en vriend van de bedrijfsleider volgens mij bij uitstek in staat om de kloof te overbruggen tussen enerzijds het vele ongebruikte potentieel aan menselijke kwaliteiten dat in elke organisatie aanwezig is en anderzijds het nog altijd aanwezige onvermogen van bedrijfsleiders om dingen los te laten.


In hun provocerende boek geven Gary Hamel en Michele Zanini een gedetailleerde blauwdruk voor het creëren van organisaties die volledig menselijk zijn en vrij van de ketenen van de bureaucratie. Het boek staat bol van verhelderende inzichten, echte verhalen en krachtige tools. Accountants hebben dé troef in handen om die tools ten volle te benutten: het feit dat ze zich echt kunnen opwerpen als vriend van de bedrijfsleider. En dat moeten ze volgens mij nog beter tot uiting brengen. De situatie waarin we vandaag en de komende maanden moeten leven en werken, biedt daar een gouden kans toe.


Bron: Linkedin

Mots clés

Articles recommandés

Bevrijd jezelf van de angsten die bedrijfsleiders achtervolgen.

Leiders in telewerk: Vermijd de verborgen valkuilen!

Waarom de forfaitaire VAA’s absoluut niet mogen worden afgeschaft!