Op 1o juli 2025 heeft de Europese Commissie de definitieve versie van de AI-praktijkcode voor het algemene doel ontvangen, een vrijwillig instrument dat is ontwikkeld door 13 onafhankelijke deskundigen, met inbreng van meer dan 1 000 belanghebbenden, waaronder modelaanbieders, kleine en middelgrote ondernemingen, academici, deskundigen op het gebied van AI-veiligheid, rechthebbenden en maatschappelijke organisaties.
De publicatie van de definitieve versie van de praktijkcode voor AI voor algemene doeleinden is een belangrijke stap om de meest geavanceerde AI-modellen in Europa niet alleen innovatief, maar ook veilig en transparant te maken. De code is mede ontworpen door AI-stakeholders en is afgestemd op hun behoeften. Daarom nodig ik alle aanbieders van AI-modellen voor algemene doeleinden uit zich aan de code te houden. Op die manier krijgen zij een duidelijke, op samenwerking gebaseerde route naar naleving van de AI-verordening van de EU.
Henna Virkkunen, uitvoerend vicevoorzitter voor Technologische Soevereiniteit, Veiligheid en Democratie
De code is bedoeld om de industrie te helpen voldoen aan de regels van de AI-wet inzake AI voor algemene doeleinden, die op 2 augustus 2025 in werking zal treden. De regels worden een jaar later afdwingbaar door het AI-bureau van de Commissie wat nieuwe modellen betreft en twee jaar later wat bestaande modellen betreft. Dit moet ervoor zorgen dat AI-modellen voor algemene doeleinden die op de Europese markt worden gebracht, met inbegrip van de krachtigste modellen, veilig en transparant zijn.
De Code bestaat uit drie hoofdstukken: Transparantie en auteursrecht, beide gericht op alle aanbieders van AI-modellen voor algemene doeleinden, en veiligheid en beveiliging, die slechts relevant zijn voor een beperkt aantal aanbieders van de meest geavanceerde modellen.
Aangezien AI-modellen voor algemene doeleinden ten grondslag liggen aan veel AI-systemen in de EU, helpt de AI-verordening aanbieders te zorgen voor voldoende transparantie. Dit stelt aanbieders in staat om deze modellen in hun producten te integreren. Het hoofdstuk Transparantie van de code biedt een gebruiksvriendelijk modeldocumentatieformulier, waarmee aanbieders de nodige informatie eenvoudig op één plaats kunnen documenteren.
Het hoofdstuk Transparantie van de code biedt een gebruiksvriendelijk modeldocumentatieformulier, waarmee aanbieders de nodige informatie eenvoudig op één plaats kunnen documenteren.
Het hoofdstuk Auteursrecht van de Code biedt aanbieders praktische oplossingen om een beleid in te voeren dat voldoet aan de EU-wetgeving inzake auteursrechten.
Sommige AI-modellen voor algemene doeleinden kunnen systeemrisico's met zich meebrengen, zoals risico's voor de grondrechten en de veiligheid, waaronder het verlagen van belemmeringen voor de ontwikkeling van chemische of biologische wapens, of risico's in verband met het verlies van controle over het model. De AI-verordening schrijft voor dat modelaanbieders deze systeemrisico's beoordelen en beperken. Het hoofdstuk Veiligheid en beveiliging en beveiliging bevat relevante state-of-the-art praktijken voor systeemrisicobeheer.
Zodra de code door de lidstaten en de Commissie is goedgekeurd, zullen aanbieders van AI-modellen voor algemene doeleinden die de code vrijwillig ondertekenen, kunnen aantonen dat zij aan de relevante verplichtingen van de AI-verordening voldoen door de code na te leven. Op die manier zullen de ondertekenaars van de code profiteren van minder administratieve lasten en meer rechtszekerheid in vergelijking met aanbieders die op andere manieren bewijzen dat zij de code naleven.
De code zal worden aangevuld met richtsnoeren van de Commissie inzake AI voor algemene doeleinden die moeten worden gepubliceerd vóór de inwerkingtreding van de AI-verplichtingen voor algemene doeleinden. De richtsnoeren zullen verduidelijken wie binnen en buiten het toepassingsgebied van de AI-verordening voor algemene doeleinden valt.
Vragen en antwoorden over de Praktijkcode inzake GPAI