Artificiële intelligentie (AI): conclusies ter versterking van EU-ambities

De Raad heeft conclusies goedgekeurd over een verslag van de Europese Rekenkamer dat tot doel heeft de ambities van de EU op het gebied van AI te versterken, met name door de governance te verbeteren en te zorgen voor meer en gerichtere investeringen.


De Raad is het eens met de conclusie van de Europese Rekenkamer dat de EU meer moet investeren in AI en de toegang tot digitale infrastructuur moet vergemakkelijken. Zo kan de EU een wereldwijd concurrerende speler met een mondiale impact zijn, het voortouw nemen bij de ontwikkeling en uitrol van AI, talenten koesteren en een ecosysteem van uitmuntendheid en vertrouwen tot stand brengen.

De Raad is van mening dat in het AI-beleid rekening moet worden gehouden met de milieueffecten van AI-systemen en high-performance computing, en dat gekeken moet worden naar mogelijke oplossingen voor een grotere energie-efficiëntie en een betrouwbare toeleveringsketen van hardware .

Zoals ook de Europese Rekenkamer stelt, is nauwe samenwerking met de lidstatenen internationale organisaties van cruciaal belang voor een mondiaal toonaangevende positie van de EU op het gebied van AI en AI-governance. Binnen deze samenwerking is het zaak het effect van investeringen op EU- en nationaal niveau te maximaliseren en synergieën te benutten. In dit verband verzoekt de Raad de Commissie om vaker informatie uit te wisselen met de Raad en zijn bevoegde voorbereidende instanties, ter ondersteuning van het strategische engagement van de EU in internationale fora en de samenwerking met partners.

De Raad is het met de Europese Rekenkamer eens dat er meetbare prestatie­doelstellingen en -indicatoren nodig zijn, in het besef dat AI het Europese concurrentie­vermogen kan stimuleren als de resultaten van O&I-projecten commercieel worden toegepast of direct of indirect worden geëxploiteerd. De Raad voegt daar echter aan toe dat die indicatoren zorgvuldig moeten worden vormgegeven zonder afbreuk te doen aan de algemene doelstelling van de projecten. Ook mogen die de begunstigden, de lidstaten en de uitvoerende entiteiten niet met extra lasten opzadelen.

Achtergrondinformatie

Op 29 mei 2024 publiceerde de Europese Rekenkamer een speciaal verslag met als titel "EU-ambitie op het gebied van artificiële intelligentie – Sterkere governance en grotere, meer gerichte investeringen zijn essentieel voor de toekomst". Hierin wordt van verschillende maatregelen van de Commissie die tussen 2018 en 2023 zijn genomen, uitgebreid onderzocht welk effect ze hebben gesorteerd. Het gaat onder meer om beleid ter ondersteuning van onderzoek en innovatie op het gebied van AI (2018-2022) en regelgevings­initiatieven (2023). De Europese Rekenkamer benadrukt dat het EU-kader voor de coördinatie en regulering van EU-investeringen in AI momenteel in ontwikkeling is en dat de coördinatie en evaluatie van de Commissie met de lidstaten maar beperkt effec hebben gehad. De Europese Rekenkamer merkt ook op dat de uitvoering van de geplande katalysatoren voor AI-innovatie nog gaande is en dat de Commissie, ondanks dat zij meer financiering beschikbaar stelde voor onderzoek en innovatie op het gebied van AI, niet over een doeltreffend kader voor prestatiemonitoring beschikt.

Verwante documenten

Speciaal verslag 08/2024 van de Europese Rekenkamer met als titel "EU‑ambitie op het gebied van artificiële intelligentie – Sterkere governance en grotere, meer gerichte investeringen zijn essentieel voor de toekomst", 29 mei 2024

Mots clés

Articles recommandés

Jaarlijkse EU-begroting 2025: het nastreven van de politieke prioriteiten en het aanpakken van crises

Fiscale behandeling van roerende inkomsten: een onrechtvaardige belasting? Analyse en oplossingen

Dubai’s toenemende aantrekkelijkheid als crypto-vriendelijke bestemming