Banen in de circulaire economie in het land ?

Welke werkgelegenheidskansen biedt een circulaire economie? Hoe zijn die gespreid over de samenleving? Om beter te begrijpen hoe het arbeidslandschap evolueert, voerden de Koning Boudewijnstichting en de Nederlandse sociale onderneming Circle Economy een sectoroverschrijdend onderzoek uit, samen met Inoopa.

In het kort


De circulaire economie biedt een alternatief voor de lineaire ‘take-make-waste’ economie, waarin grondstoffen worden ontgonnen, gebruikt en weer weggegooid. Zij laat hulpbronnen en materialen optimaal werken, zodat ze niet worden verspild, maar weer worden ingebracht in een systeem dat telkens opnieuw waarde creëert. De circulaire arbeidsmarkt omvat allerlei soorten werk in verschillende sectoren, van laag- tot hooggeschoolde banen. Het gaat zowel om de installateur van zonnepanelen als bijvoorbeeld ook om een architect die gebouwen ontwerpt waarvan het materiaal na de gebruiksfase kan worden hergebruikt, een data-analist die het gebruik van grondstoffen in kaart brengt en optimaliseert en de verbindingen tussen de actoren in de toeleveringsketen versterkt via digitale online platformen, of een beheerder van een autodeelplatform.


In België zijn er 262.000 circulaire banen (7,5% van alle arbeidsplaatsen).


Dit rapport vormt een nulmeting van de werkgelegenheid in de Belgische circulaire economie. Het biedt een uitgangspunt voor toekomstige interpretaties, zonder een oordeel te vellen. De meting moet over twee tot drie jaar worden herhaald, en de volgende metingen zullen een uitgebreidere interpretatie van de cijfers mogelijk maken.

Dit rapport is de eerste publicatie van de Koning Boudewijnstichting over de circulaire economie.



Bron : Koning Boudewijnstiching, 7,5% van de Belgische banen is circulair, 20 september 2019

Mots clés

Articles recommandés

Netto financieel vermogen van Belgische gezinnen met 62,5 miljard euro gestegen in 2023

6 knelpunten én oplossingen voor een circulaire economie

Focus op het CKP statistisch verslag 2023