Belastinghervorming: Wijzigingen die relevant zijn voor vastgoedontwikkeling en bouwpromotie

De Minister van Financiën recent een voorstel van fiscale hervorming op tafel gelegd, na consultatie van een aantal specialisten.

Uiteraard is deze hervorming nog geen wet en hier moeten allicht nog vele watertjes worden doorzwommen. Niettemin is het altijd raadzaam om op tijd vooruit te kijken en na te gaan wat de eventuele impact zou zijn mocht de hervorming wet worden. In ieder geval is het af te wachten wat er finaal in de wet belandt (wat haalt het en wat het haalt niet, wat komt er eventueel nog bij en wat zijn de overgangsmaatregelen in concreto, …?). Maar bij deze geldt het motto dat een voorbereid man/vrouw er twee waard is. Uiteraard is het niet de bedoeling om deze hele belastinghervorming in deze nieuwsbrief te gaan uitspitten. Enkel worden een aantal topics aangehaald die relevant zijn in de vastgoedplanning zoals we die op vandaag kennen.

Belangrijk is dat zal blijken dat bij de planning van huidige dossiers reeds moet rekening gehouden worden met de voorgestelde hervormingen, omdat deze later wel degelijk een impact kunnen hebben.

Deze topics zullen de volgende zijn:

1) De impact van de hervorming op klassieke vruchtgebruik-, opstal- en erfpachtdossiers

2) De impact van de hervorming op de private verhuur van onroerend goed

3) De zwanenzang van de overdracht van de aandelen van de vastgoedvennootschap?

4) Wijzigingen die relevant zijn voor vastgoedontwikkeling en bouwpromotie

5) Verdoken verhoging van de successierechten?


Wijzigingen die relevant zijn voor vastgoedontwikkeling en bouwpromotie

Een eerste punt hierbij is dat er ook in de wereld van de bouwpromotie nog vaak vastgoed verkocht wordt onder de vorm van aandelen. Een onderscheid moet gemaakt worden tussen de gevallen die fiscaal toelaatbaar zijn en de gevallen die fiscaal wat aangebrand zijn. Gelet op het voorgaande zal de tweede categorie mogelijk wat minder voorkomen door de eventuele nieuwe regeling.

Voorts wordt de regeling van afbraak en heropbouw verlengd, wat zonder meer een goede maatregel is voor de vastgoedmarkt. Wel is het daarbij aanstippen dat het BTW-tarief stijgt van 6,00% van 9,00%. Veel kan daar niet over gezegd worden. Het is uiteraard een stijging maar daarmee is er ook alles gezegd wat er te zeggen valt.

Voorts zijn opstallen en erfpachten ook courant in deze materie. Gelet op de fiscale gelijkschakeling met huur is het de vraag of de taxatie van deze rechten in hoofde van private personen dan ook navenant zal dalen, waardoor deze rechten wat flexibeler inzetbaar zijn op het terrein (de grote belastingdruk kan nu soms afschrikken of de zaken nodeloos complex laten ogen).

Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren op robin.messiaen@spartax.be of op 0491/06.01.79.

Spartax is een nichekantoor inzake vastgoedfiscaliteit, dat vernieuwend is door constant de portefeuille van optimalisatiemogelijkheden inzake vastgoed te verrijken met nieuwe creatieve ideeën en door kennis te delen op alle mogelijke manieren (zie bijvoorbeeld onze diverse tools, zoals onder meer de Spartax-waardering vanvruchtgebruik). Met onze nieuwsbrief proberen we precedenten te belichten op een scherpere wijze dan de klassieke fiscale media of om nieuwtjes te delen.

Mots clés

Articles recommandés

De vernieuwde BTW-KETTING vanaf 1 januari 2025 : 11 paginas met praktische opmerkingen

Wat te doen als je vastzit op je vakantiebestemming?

MASP– afdrukken in de nieuwe systemen aes, idms, ncts 5