Beleggingsfraudeurs gaan steeds slimmer te werk

De Belgen vinden steeds meer hun weg naar online-beleggingsplatformen. Toch raken ze in hun zoektocht weleens van het pad en komen ze zo in het vizier terecht van goed georganiseerde fraudeurs. Dit jaar heeft de FSMA al 1.403 meldingen ontvangen over frauduleuze praktijken, of gemiddeld vijf per dag. Dat zijn er een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Na onderzoek konden er dit jaar al 172 bedrieglijke entiteiten geïdentificeerd worden. Helaas gebeurt het nog al te vaak dat de beleggingsfraudeurs pas ontmaskerd worden wanneer het kwaad reeds geschied is. De meldingen die bij de FSMA binnenlopen, geven aan dat de slachtoffers gemiddeld voor 17.314 euro zijn opgelicht. De schade is dus groot en maakt dat deze vorm van fraude bijzonder lucratief is voor oplichters.

Laat je niet vangen door beleggingsfraude


Tip 1: Controleer de identiteit van de aanbieder

Check altijd je aanbieder! Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. De FSMA publiceert lijsten van ondernemingen die een vergunning hebben om financiële producten en diensten aan te bieden. Staat de aanbieder er niet op, wees dan extra voorzichtig en ga niet zomaar in op het aanbod. Kijk zeker of je zijn naam terugvindt op de lijst met ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn.

Tip 2: Pas op voor oplichters die zich voordoen als gekende bedrijven

Zelfs als je denkt dat je de aanbieder kent, check dit nog eens dubbel en controleer de contactgegevens van de entiteit met wie je contact hebt. Veel oplichters misbruiken de naam van een gekende onderneming die wel een vergunning heeft. Dit noemt men ook ‘cloned firms’. Hier vind je meer informatie terug.

Tip 3: Stort niet zomaar geld op een buitenlandse rekening

Ga nooit onmiddellijk op een aanbod in. Hou de boot af of antwoord ‘nee’. Dat geeft je tijd om alle nodige informatie op te zoeken over de aanbieder. Kijk zeker de URL en het e-mailadres goed na. Een adres in het buitenland, zeker buiten de Europese Unie, maakt het moeilijk de aanbieder opnieuw te contacteren als je later in de problemen zou zitten.

Tip 4: Wees kritisch voor elk aanbod

Wees kritisch voor elk aanbod dat je krijgt. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat ook. Zorg dat je weet wat je koopt en waarvoor je geld gebruikt wordt. Wees extra op je hoede als iemand je ingewikkelde beleggingen wil verkopen die je zelf niet begrijpt.

Tip 5: Bij twijfel, neem contact op met de FSMA

Je kan de FSMA steeds vragen stellen over een mogelijk frauduleus beleggingsaanbod. Zit je met twijfels? Aarzel niet en vul het contactformulier in. De FSMA neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Deze campagne is een initiatief van de FSMA en Wikifin.

Bron: Safeonweb

Mots clés

Articles recommandés