Brussel – 24 oktober 2024 – Het wordt wel vaker gezegd: retentie is het nieuwe rekruteren, maar vanaf welke anciënniteit moet een onderneming extra aandachtig zijn? Sociaal secretariaat Partena Professional onderzocht de gegevens van zo’n 150.000 werknemers bij 20.600 bedrijven in de private sector en stelt vast dat Belgische werknemers die het afgelopen jaar kozen om van job te veranderen gemiddeld 3,1 jaar bij die werkgever aan de slag waren.
Is er ook op de werkvloer sprake van een three-year itch? Uit een analyse door experten van Partena Professional blijkt dat de Belgische werknemers die in 2024 zelf ervoor kozen om van job te veranderen gemiddeld 3,1 jaar bij die werkgever werkten. Een blijvend fenomeen dat zich ook regionaal doorzet met een gemiddelde van 3 jaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 3,1 jaar in Vlaanderen en 3,2 jaar in Wallonië. Bovendien blijft dit cijfer ook over de jaren heen zo goed als gelijk, met een gemiddelde van 3,1 jaar in 2023 en 3,3 in 2022.
Vooral jonge werknemers tonen zich actieve jobhoppers. Twintigers blijven slechts 1,6 jaar trouw aan hun werkgever en blijven daarmee ver onder het gemiddelde van 3,1 jaar. Dertigers (3,4 jaar) verdubbelen dat aantal jaren aan anciënniteit en duiken daarmee net boven het gemiddelde. De vergelijking met vijftigers (5 jaar) leert dat zij tot 3 keer langer bij hun werkgever aan de slag blijven alvorens vrijwillig voor een nieuwe job te kiezen.
Daartegenover staat ook een grote groep die erg loyaal blijft aan zijn of haar werkgever. Van alle werknemers die in 2024 in dienst zijn, is de gemiddelde anciënniteit 10,2 jaar.
Yves Stox, Partena Professional: “Je kan stellen dat een anciënniteit van drie jaar een kritisch moment is voor ondernemingen. Voor werknemers onder de veertig zijn die eerste drie jaren cruciaal. Vooral werknemers jonger dan veertig krijgen last van de three-year itch en zijn na de eerste drie jaren sneller geneigd om van werkgever te veranderen. Onder de verschillende generaties vallen er wel enkele verschillen op: ouder worden maakt ons trouwer. Zestigers die het afgelopen jaar van job veranderden waren gemiddeld bijna 8 jaar aan de slag bij die werkgever.”
Tot 20 jaar | 20-29 | 30-39 | 40-49 | 50-59 | 60-69 | vanaf 70 jaar |
0,5 jaar | 1,6 jaar | 3,4 jaar | 4,3 jaar | 5 jaar | 7,9 jaar | 8,9 jaar |
Verdere analyse leert dat het bij vrouwen (2,9 jaar) gemiddeld iets sneller kriebelt om van job te veranderen dan bij mannen (3,3 jaar). Een verschil van 5 maanden waar werkgevers in hun HR- en loonbeleid, maar beter rekening mee houden om zo talenten langer aan hun bedrijf te binden.
Op vlak van opleidingsniveau tonen de cijfers van Partena Professional dat langer studeren, de loyaliteit van een werknemer doet stijgen. Met een gemiddelde anciënniteit van 3,4 jaar blijven hooggeschoolden het langst trouw aan hun werkgever. Professionele bachelors (3,4 jaar) doen het iets beter dan universitairen (3,2 jaar). Werknemers met een middelbaar diploma wuiven hun werkgever gemiddeld iets vroeger uit: daar vertrekt men na 3,1 jaar.
De chemiesector bindt zijn werknemers, met een anciënniteit van 6,7 jaar, het langst aan zich. Dat is tot bijna 4 keer langer in vergelijking met de schoonmaaksector (1,8 jaar). Ook werknemers in de non-profit sector (5,9 jaar) en bedienden in de metaalbouw (4,7 jaar) blijven hun werkgever langer trouw dan het gemiddelde. De schoonmaaksector (1,8 jaar) en grote kleinhandelszaken (2,8 jaar) hebben het moeilijker om werkkrachten aan zich te binden.